Zelf Zweeds knäckebröd maken
In de Corona tijd zijn we met z’n allen massaal zelf brood gaan bakken, zowel ‘gewoon’ brood als zuurdesembrood. Nu had Heleen het idee om ook eens zelf knäckebröd te gaan maken. Knäckebröd komt oorspronkelijk uit Zweden en heeft een ronde vorm met een gat in het midden (dan kan je ze namelijk, net zoals ze vroeger in Zweden deden, aan een stok rijgen en in je keuken ophangen) en niet rechthoekig zoals wij ze voornamelijk kennen. Doordat het knäckebröd kort op een hoge temperatuur gebakken wordt, wordt het lekker knapperig.
Heleen vond hiervoor een origineel recept uit Zweden. De site is opgezet door ‘Katrien’, die voor het prachtige land (en de liefde) naar Zweden is verhuisd.
Bereidingstijd ongeveer 50 minuten
Voor zo’n 30 knäckebröd rondjes heb je nodig:
- 50 g verse gist;
- 2,5 dl melk;
- 2,5 dl bier (lage gisting);
- 2 tl venkelzaad;
- 1 tl komijnzaad;
- ½ tl zout;
- 300 g roggemeel;
- 300 g gerstemeel*;
- 500 g tarwemeel.
*Heleen had geen gerstemeel in huis, maar heeft hier speltmeel voor gebruikt.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de melk en het bier tot ongeveer 37 ˚C;
- Verkruimel de verse gist in het mengsel, voeg het venkel- en komijnzaad toe en laat een paar minuten staan;
- Meng dan de bloemsoorten met het zout door elkaar;
- Roer de bloem door het gist-mengsel en kneed het vervolgens met de hand tot een soepel deeg;
- Verdeel het deeg in 30 gelijke delen en maak er bolletjes van en dek ze af met een schone theedoek. Laat de bolletjes een half uurtje rijzen;
- Verwarm vervolgens de oven voor op 225 ˚C;
- Bestuif je werkblad met wat bloem en rol de bolletjes deeg uit met een deegroller tot ongeveer 15 cm doorsnede en 2 mm dikte;
- Prik dan enkele gaatjes in het deeg (in Zweden gebruiken ze hier een ‘kruskavel’ voor, maar met een vork werkt dit ook prima of gebruik een deegperforator;
- Bak ze in het midden van de oven voor zo’n 7-10 minuten;
- Laat tenslotte je verse knäckebröd afkoelen op een rooster en verpak ze luchtdicht zodat ze lang knapperig blijven.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*