Recept zuurkoolsoep
Ben jij ook dol op zuurkool? Dan is deze bijzondere soep echt een aanrader voor jou! Dit is weer eens een keer wat anders met zuurkool. Het recept is afkomstig uit Delicious magazine.
Doordat er op de soep een stokbroodje met gegratineerde kaas wordt geserveerd, doet het denken aan een Franse uiensoep, maar de smaak is zeker uitgesproken zuurkool. Deze soep is makkelijk te maken en staat in 30 minuten op tafel. Ideaal voor een doordeweekse maaltijd dus.
Wat heb je nodig voor 4 kommen soep:
- 400 g (verse) zuurkool;
- 2 uien;
- 25 g boter;
- 3 el bloem;
- 1 el kerrie;
- 3 groentebouillonblokjes;
- 1 volkoren stokbrood;
- 100 ml halfvolle kookroom;
- 3 takjes peterselie, grof gesneden;
- 125 g geraspte gruyère of oude kaas.
En zo maak je het:
- Snijd allereerst de uien in halve ringen;
- Smelt de boter in een soeppan en bak de uienringen in ongeveer 3 minuten tot ze zacht zijn, maar niet bruin;
- Spoel ondertussen de zuurkool af en laat het in een vergiet uitlekken;
- Voeg de kerriepoeder en bloem toe aan de uienringen en bak even mee;
- Schep vervolgens de zuurkool erdoorheen;
- Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan, voeg 2 liter water toe en breng het geheel aan de kook;
- Laat de soep zachtjes doorkoken voor zo’n 15 minuten;
- Snijd dan het stokbrood in plakken en rooster 8 plakjes in een broodrooster goudbruin. Dit zorgt ervoor dat de soep straks niet gelijk in het stokbrood trekt;
- Verwarm, als de soep bijna klaar is, de ovengrill voor;
- Voeg de kookroom en de peterselie toe aan de soep en roer het door, breng de soep op smaak met peper;
- Schep tenslotte de soep in 4 vuurvaste kommen. Leg dan in elke kom 2 plakjes geroosterd stokbrood en bestrooi het geheel met de gruyere. Zet de kommen onder de ovengrill zodat de kaas mooi smelt en goudbruin kleurt.
Serveer de soep met de rest van het stokbrood.
Eet smakelijk! Ben jij een echte stamppot lover, dan is dit boek iets voor jou!
*Dit artikel bevat een affiliate link*