Recept zuurkool met filet van eendenborst
Je bent fan van zuurkool of je bent het niet! Zuurkool is gefermenteerde witte kool en bevat veel vitamine C. In Nederland wordt het vooral als stamppot gegeten en in Duitsland eten ze het graag als los groentegerecht. Het is ook mogelijk om thuis je eigen zuurkool te maken maar in verband met voedselveiligheid waagt Heleen zich hier niet aan. Zelf ben ik zeker fan van deze kool. Normaal gesproken kan ik geen kool eten in verband met buikklachten maar omdat de kool gefermenteerd is, heb ik hier geen last van, joepie!
Maar om terug te komen op het maken van zuurkool, met een pak uit de supermarkt kun je ook heerlijke gerechten maken! Heleen heeft er nu voor gekozen om het in sinaasappel te stoven met een filet van eendenborst, ze is wel iets afgeweken van het originele recept.
De totale bereidingstijd is: 45 minuten.
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 500g zuurkool naturel, uitgelekt;
- ½ tl karwijzaad;
- 200 ml sinaasappelsap;
- 1 ui;
- 2 grote filets eendenborst.
En zo maak je het:
- Snipper de ui, verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui in 5 minuten zachtjes aan;
- Voeg dan de uitgelekte zuurkool toe, samen met de karwijzaadjes en sinaasappelsap en voeg naar smaak wat zout en peper toe;
- Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, zet je de pan op laag vuur en laat je het met een deksel op de pan in 30 minuten gaar stoven;
- Schep de zuurkool wel zo af en toe om;
- Ondertussen kun je de eendenborstfilets bereiden. Snijd hiervoor de vette kant kruislings in en bestrooi de filets met zout en peper;
- Verhit vervolgens een koekenpan zonder vet;
- Leg de eendenborstfilets met de vette kant in de pan en bak op middelhoog vuur in 8 minuten goudbruin en krokant;
- Draai de filets om en bak aan de andere zijde nog 3 minuten;
- Laat dan de filets na het bakken nog 5 minuten rusten in aluminiumfolie;
- Verdeel de zuurkool over de borden, snijd de eendenborstfilets in dunne plakjes en leg ze vervolgens op de zuurkool.
Een eenvoudig gerecht, waarbij je niet veel ingrediënten nodig hebt, maar wel heel erg lekker is. Maar dan moet je wel van zuurkool houden!
Eet smakelijk!
1 comment