Recept borrelhapje: zoute stengels
Lekker voor bij de borrel zijn knapperige zoute stengels van bladerdeeg. Omdat bladerdeeg nogal vet is, heeft Heleen hier een iets meer gezonde variant van gevonden in de Allerhande.
Deze kwarkstengels zijn versgebakken net zo bros als bladerdeeg, maar bevatten een stuk minder vet. Het basisdeeg kan je dan ook goed gebruiken voor bijvoorbeeld hartige (of zoete) taarten op basis van bladerdeeg.
Je kunt natuurlijk ook een eigen variatie aan kruiden/specerijen gebruiken voor de topping op deze stengels, net wat je lekker vindt of wat je in huis hebt.
Bereidingstijd: ongeveer 1 uur en 45 minuten (waarvan 1 uur rusten in de koelkast)
Wat heb je nodig voor ongeveer 20 stengels:
- 100 g bloem;
- (magere) kwark 100 g;
- 100 g koude boter in kleine blokjes;
- ½ el korianderzaadjes;
- ½ el komijnzaadjes;
- 1 el sesamzaad of maanzaad;
- 1 ei;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Kneed allereerst in een kom de bloem met kwark, boter en 1 theelepel zout met een koele hand tot een soepel deeg;
- Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg uit;
- Vouw vervolgens het deeg in drieën en rol het opnieuw uit. Herhaal dit nog 2 keer. Zo creëer je de laagjes zoals je deze ziet bij bladerdeeg;
- Vouw het deeg weer op en laat het, ingepakt in vershoudfolie, in de koelkast 1 uur rusten;
- Verwarm dan de oven voor op 200 °C;
- Meng de korianderzaadjes, komijnzaadjes en sesamzaad (of maanzaad) en kneus ze in een vijzel. Breng het op smaak met zout en peper;
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het opnieuw uit tot een dunne lap van zo’n 30 x 20 cm;
- Snijd de lap in repen van ongeveer 1 cm breed;
- Leg vervolgens de repen op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met ei. Strooi het specerijenmengsel erover;
- Schuif het bakblik in het midden van de oven en bak de stengels in ca. 15 minuten goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen.
Eet smakelijk! Dit is trouwens echt een leuke serveerset waar je gezellig de borrelhapjes op kan leggen.
*Dit artikel bevat een affiliate link*