Recept zomerse ovenschotel: gevulde koolrabi
Koolrabi is een lente- en zomergroente die je wellicht niet vaak eet. Dit recept is voor gevulde koolrabi uit de oven, met heerlijke tomaatjes, olijven en feta. In het recept van Libelle wordt gebruik gemaakt van lamsgehakt, maar dit kun je ook goed vervangen door rundergehakt. Rundergehakt is iets magerder dan lamsgehakt, dus wordt het geheel misschien iets minder smeuïg.
Wist je dat je koolrabi ook rauw kunt eten? Rauw lijkt de smaak een beetje op selderij, maar gekookt zoals in dit recept is het een beetje vergelijkbaar met bloemkool.
Bereidingstijd: ongeveer 70 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 500 g (lams)gehakt;
- 3 teentjes knoflook;
- 3 el zongedroogde tomaten;
- 4 koolrabi’s;
- 3 el zwarte olijven (zonder pit);
- 120 g feta;
- 400 g cherrytomaatjes;
- 1 sjalot;
- Olijfolie;
- Snufje cayennepeper;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Begin met het spoelen van de koolrabi’s;
- Kook de koolrabi’s in water met wat zout gaar. Afhankelijk van de grootte van de koolrabi’s duurt dit 25-45 minuten;
- Giet de koolrabi’s af en laat ze afkoelen;
- Hak vervolgens de zongedroogde tomaten en de olijven fijn;
- Meng deze samen met het gehakt, de helft van de feta en 2 geperste teentjes knoflook tot een homogeen mengsel en zet apart;
- Maak dan de tomatensaus: pel en snipper hiervoor de sjalot en fruit deze zachtjes in wat olie;
- Voeg dan een geperste teen knoflook toe, samen met de cherrytomaatjes en fruit ze eventjes mee;
- Schenk er een scheutje water bij en laat de tomaatjes zachtjes met een deksel op de pan stoven tot ze zacht zijn;
- Roer de tomaten tot saus en breng het op smaak met wat cayennepeper, zout en peper;
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C;
- Verdeel de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal, bijvoorbeeld deze;
- Snijd een kapje van de afgekoelde koolrabi’s en hol de groente uit;
- Vul de koolrabi’s met het gehaktmengsel en zet ze op de tomatensaus in de ovenschaal;
- Sprenkel er nog wat olijfolie overheen en verbrokkel de rest van de feta over de 4 gevulde koolrabi’s;
- Bak de gevulde koolrabi’s in het midden van de oven in 30 minuten gaar;
- Verdeel de koolrabi’s over 4 borden, schep wat van de tomatensaus er omheen en serveer er een frisse salade bij.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*