Recept zomerse erwtensoep
Als ik het woord erwtensoep hoor, denk ik gelijk aan de winter en koude avonden. Maar deze zomerse erwtensoep is wel heel speciaal en super geschikt voor nu!
De winterse variant wordt ook wel snert genoemd, maar wist je dat er wel een verschil is tussen erwtensoep en snert? In de bereiding zelf is er niet heel veel verschil, maar echte snert moet een nachtje staan voordat je het eet, de soep wordt dan dikker. Maar hoe je het ook maakt, deze variant is gewoon lekker voor in de zomer.
Bereidingstijd: ongeveer 35 minuten
Voor 4 personen heb je nodig:
- 2 sjalotjes;
- 2 el olijfolie;
- 400 g (verse) erwtjes;
- 100 g ontbijtspek in plakjes;
- 2 el droge witte wijn;
- 1 liter kippenbouillon;
- 100 ml slagroom + wat extra room;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Snipper allereerst de sjalotjes en fruit ze in wat olijfolie in een soeppan op zacht vuur glazig;
- Houd 4 plakjes van het ontbijtspek apart en snijd de rest fijn. Voeg het fijngesneden ontbijtspek toe aan de sjalotjes en laat ze even kort meebakken;
- Voeg dan de erwtjes toe aan de pan en bak ze 2 minuten mee. Blus het geheel af met de witte wijn en laat deze verdampen;
- Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook en laat het zo’n 15 minuten zachtjes sudderen;
- Pureer vervolgens de soep met een staafmixer en zeef de soep om zo de achtergebleven stukjes eruit te zeven;
- Breng de soep op smaak met zout en peper en laat het ietsje afkoelen;
- Terwijl de soep afkoelt, bak de achtergebleven plakjes ontbijtspek krokant in een koekenpan;
- Roer vlak voor het serveren de slagroom door de soep en proef of er nog wat zout of peper toegevoegd moet worden;
- Schenk tenslotte de soep in 4 kommen, druppel er nog wat room overheen en leg er de krokant gebakken spek op.Maal er desgewenst nog wat peper overheen.
En wat vind je van deze zomerse erwtensoep? Wil jij nou eens iemand op een leuke manier soep cadeau doen, dan is dit echt heel tof! Ze hebben ook verschillende varianten.
*Dit artikel bevat een affiliate link*