Recept zomerse erwtensoep met coquilles
Erwtensoep wordt veelal geassocieerd met de winter, dan noemt men het vaak snert. Maar Heleen heeft een heerlijk fris recept van chef ‘Nini’ (Virginie Fouquet, een Franse foodblogger & culinair fotografe) gevonden en besloot dit eens te proberen. Dit soepje kan vooral prima in de zomer!
Bereidingstijd ongeveer 30 minuten
Wat heb je nodig als voorgerecht voor 4 personen:
- 350g erwten (vers of diepvries);
- 50g Saint-Agur kaas (blauwschimmel kaas, te koop bij de AH);
- 8-12 coquilles;
- 1 el gezouten boter;
- Olijfolie;
- Peper en zout;
- Geraspte schil van 1 mandarijn;
- Bladpeterselie;
- Gedroogde chili flakes.
En zo maak je het:
- Breng in een pan water met zout aan de kook en laat de erwten in 10 minuten koken totdat ze zacht zijn;
- Giet de erwten af maar bewaar het kookvocht;
- Doe vervolgens de erwten in een blender en mix met een beetje van het kookvocht totdat het een mooie gladde soep wordt. Je kunt dit ook eventueel met een staafmixer in de pan doen;
- Voeg net zoveel van het kookvocht toe, totdat je de dikte van de soep mooi vindt;
- Voeg dan de Saint Agur kaas toe en mix het geheel nog even goed door. Als je de smaak wat sterker wilt, kun je altijd nog wat extra van de kaas toevoegen;
- Breng vervolgens de soep op smaak met wat versgemalen peper en zet de soep terug op een laag vuur;
- Smelt de gezouten boter in een koekenpan en bak de coquilles aan elke zijde zo’n 45 seconden aan. Ze moeten wel goed warm zijn, maar hoeven niet helemaal doorbakken te zijn. Breng ze op smaak met wat peper;
- Verdeel dan de erwtensoep in 4 glaasjes of kommetjes;
- Leg de coquilles voorzichtig op de soep, dan blijven ze mooi liggen zonder naar beneden te zakken. Je kunt er ook voor kiezen om ze aan een tapasprikkertje te prikken en ze zo in de soep te zetten;
- Besprenkel als laatste met wat olijfolie en rasp er wat van de schil van de mandarijn over. Maak het geheel af met de peterselie en wat chili flakes. Virginie gebruikt hier piment d’espelette voor, maar deze is helaas niet goed verkrijgbaar in Nederland.
Als je wilt, kan je hier nog wat meer inspiratie vinden voor zomerse gerechten!
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*
