Recept havermout koekrepen met aardbei
Laura van Laura’s Bakery heeft op haar site heel veel lekkere gerechten staan en Heleen heeft er al een aantal van geprobeerd die ook hier op Chicamoms zijn verschenen. Net als de blauwe-bessen crumble cake, zijn deze koekrepen ook heel makkelijk te maken.
Net als Laura gebruikte Heleen voor dit recept een fruitspread in plaats van jam, om het zo iets minder zoet te maken. Maar ook met ‘gewone’ jam zijn deze koekrepen superlekker! En omdat er zoveel verschillende smaken jam/fruitspread zijn, kun je hier ook in variëren met de smaak die je het lekkerst vindt. Deze koekrepen kun je twee weken bewaren in een goed afgesloten trommel.
Bereidingstijd: ongeveer 50 minuten
Wat heb je nodig voor 16 stukjes:
- 60g ongezouten roomboter;
- 100g fijne kristalsuiker;
- 100g lichtbruine basterdsuiker;
- 2 eieren;
- 2 tl vanille-extract;
- 200g bloem;
- 150g havermout;
- 2 tl bakpoeder;
- Snufje zout;
- 1 potje jam/fruitspread naar keuze, in dit geval: fruitspread aardbei.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 180 °C;
- Doe de boter, samen met de beide suikers, in een kom en mix dit tot een romige massa;
- Voeg dan vervolgens de eieren 1 voor 1 toe met het vanille-extract en mix tot de eieren volledig zijn opgenomen door het boter-suikermengsel;
- Heleen heeft de havermout iets grof gemalen, zodat het wat makkelijker door het koekdeeg gemengd kon worden, maar dit is niet noodzakelijk;
- Meng de bloem, (gemalen) havermout, bakpoeder en zout door het ei-boter-suikermengsel en kneed dit tot een mooi koekdeeg. Het blijft een wat plakkerig deeg, dat is de bedoeling;
- Bekleed vervolgens een vierkante vorm van ongeveer 20x20cm met bakpapier en verdeel 2/3 van het koekdeeg over de bodem. Je kunt dit met je vingers doen, of met de bolle kant van een lepel, zodat het deeg een platte koek wordt;
- Leeg het potje jam of fruitspread over de koekbodem en smeer het gelijkmatig uit;
- Maak kruimels van het overgebleven deeg en verdeel dit over de jam/fruitspread laag. Zorg er wel voor dat je nog wat van de vulling blijft zien door de kruimels;
- Bak de koek in 30 minuten goudbruin en gaar in de oven;
- Laat de koek helemaal afkoelen voordat je hem in stukken snijdt;
- Als het goed is, zijn de kruimels bovenop de koek knapperig, de bodem is wat meer zacht door de fruitvulling.
Genieten maar!
1 comment