Zelfgemaakte gyoza met kip en shiitake
Heerlijk zijn die Oosterse dumplings! De Chinese versie wordt normaal gesproken alleen gestoomd, de Japanse versie, gyoza, wordt eerst gebakken en daarna gestoomd. Je kunt ze met allerlei vullingen kopen, maar zijn ook niet heel ingewikkeld om zelf te maken. Natuurlijk kun je het deeg zelf maken, maar tegenwoordig kun je deze ook in de supermarkt vinden in de vriezer, ideaal!
Op de site van Mariëlle staat dit recept voor gyoza. Met een kleine wijziging in het recept van Mariëlle is Heleen aan de slag gegaan.
Het is wel even een klusje om het vullen van de gyoza onder de knie te krijgen, maar dat is een kwestie van oefening baart kunst.
Overigens kun je de gyoza ook prima bewaren. Als je ze al gebakken en gestoomd hebt, kun je ze nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Als ze nog ongebakken zijn, kun je ze uitgespreid op een met bakpapier bekleed bord een uur in de vriezer leggen. Als ze dan goed bevroren zijn, verpak je ze luchtdicht . Je hoeft ze dan niet te ontdooien voordat je ze gaan bereiden.
Heb je de smaak te pakken? Dit kookboek bevat nog veel meer heerlijke gyoza recepten!
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Wat heb je nodig voor ongeveer 40 gyoza (1 pakje diepvries gyoza vellen):
- 500 g kipgehakt;
- 150 g shiitake paddenstoelen;
- 4 lente-uitjes;
- 1 teen knoflook;
- 8 el soja saus;
- 2 tl sesamolie;
- 4 tl rijstazijn (of witte wijnazijn);
- 1 tl geraspte gember;
- 2 el honing (of gembersiroop);
- Zout en peper;
- Pakje gyoza vellen.
En zo maak je het:
- Laat allereerst de gyoza vellen ontdooien;
- Meng voor het sausje 6 el sojasaus, 2 el honing en 2 tl rijstazijn en zet apart;
- Maak dan de vulling: meng hiervoor in een kom het kipgehakt samen met 2 el sojasaus, 2 tl sesamolie, 2 tl rijstazijn, geraspte gember (naar smaak), zout en peper;
- Hak de shiitake samen met de lente-ui fijn in een hakmolentje (of met de hand);
- Voeg de fijngehakte shiitake en lente-ui toe aan het kipgehakt-mengsel en pers ook de knoflook er boven uit;
- Roer het mengsel goed door elkaar;
- Zet een kommetje met wat water klaar;
- Pak een velletje van het gyoza-deeg in de palm van je hand en leg in het midden 1-1 ½ tl van de vulling;
- Maak met je vingers de randen van het deeg nat met wat water en vouw de gyoza dicht. Probeer hierbij zo min mogelijk lucht in de pakketjes te krijgen, en maak vervolgens wat plooitjes in de bovenkant. Op de site Kind of Asian staat ook goed uitgelegd hoe je de gyoza vouwt;
- Verwarm dan een ruime koekenpan en bestrijk de bodem met een dun laagje olie;
- Leg ze in de pan, zorg ervoor dat ze elkaar niet raken in de pan;
- Bak ze dan een minuutje op half hoog vuur totdat de onderkanten goudbruin gebakken zijn;
- Voeg dan een 200 ml water toe aan de pan en leg een deksel op de pan;
- Stoom de gyoza in 3-5 minuten gaar, het water is dan grotendeels verdampt;
- Verdeel de gyoza over borden, serveer het sausje erbij en garneer nog met wat ringetjes lente-ui en wat sesamzaadjes.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*