Recept zelfgemaakte roze koeken
Heleen heeft onlangs het kookboek ‘Delicious pink’ cadeau gekregen. Dit kookboek van Blond Amsterdam bevat allerlei leuke recepten in het roze, van zoet tot hartig. ‘Life is sweet when your food is pink’ is de slogan van dit boek en daar kun je het alleen maar mee eens zijn!
Heleen heeft nu gekozen voor roze koeken, als je een mini-muffin-bakblik gebruikt, krijg je gezellige kleine roze koeken. Ideaal zijn deze siliconen-bakvormen.
Wat heb je nodig voor 12 grote of 24 kleine roze koeken:
- 200 g boter op kamertemperatuur, plus nog wat extra om de bakvormen in te vetten;
- 150 g bloem, plus nog wat extra om de bakvormen te bestuiven;
- 200 g witte basterdsuiker;
- 1 tl vanille-extract;
- 3 eieren;
- Mespunt zout;
- 50 g amandelmeel;
- 250 g poedersuiker;
- 1-2 el bietensap, of gebruik rode voedingskleurstof.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 170 °C;
- Vet de bakvorm in met wat boter en bestuif het met bloem. Schudt zo veel mogelijk van de bloem eruit, zodat er een dun laagje overblijft. Zo komen de cakejes, straks na het bakken, makkelijker uit de vorm;
- Klop vervolgens de boter met de basterdsuiker in 5 minuten luchtig met een mixer;
- Voeg het vanille-extract toe en mix het er goed doorheen;
- Mix dan de eieren er één voor één doorheen. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei helemaal is opgenomen;
- Zeef de bloem samen met het amandelmeel en zout boven de kom en gebruik een spatel om dit voorzichtig door het beslag te mengen. Zorg ervoor dat het beslag zo luchtig mogelijk blijft;
- Verdeel vervolgens het beslag over de holtes in de bakvorm;
- Smeer een bakpapier in met boter en bestuif deze met bloem. Leg dit bakpapier met de bebloemde zijde op het muffinbakblik en leg er een bakplaat (of ovenschaal) op. Op deze manier blijven de bovenkanten mooi plat;
- Bak dan de cakejes in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar. Verwijder na 15 minuten in de oven de bakplaat en het bakpapier van de cakejes en bak het nog 5 minuten verder;
- Laat de cakejes ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm, haal ze dan uit de vorm en laat het volledig afkoelen op een rooster;
- Maak dan het roze glazuur: meng de poedersuiker met het bietensap tot een dik, glad mengsel. Als je rode voedingskleurstof gebruikt, voeg dan een aantal druppels kleurstof toe en wat water aan de poedersuiker;
- Doop tenslotte de afgekoelde cakejes in het glazuur en laat het glazuur vervolgens opdrogen.
Eet smakelijk, enne deze roze koeken zijn zonder luis!
Ga jij nog bakken op Valentijnsdag?
*Dit artikel bevat affiliate links*