Recept zelfgemaakt ijs met honeycomb voor de feestdagen
De feestdagen staan weer voor de deur en het wordt al tijd om na te denken over het kerstdiner, want over 45 dagen is het al kerst. Een makkelijk maar heerlijk dessert is dit zelfgemaakte ijs met honeycomb. Serveer het met vers fruit en wat chocoladekrullen eroverheen en je hebt een mooie afsluiting van je kerstdiner.
Het voordeel van dit ijs is dat je geen ijsmachine nodig hebt. Daarnaast kun je het al van tevoren klaarmaken, zodat je tijdens de kerstdagen hier niet meer veel tijd aan hoeft te besteden.
Het recept is al hier en daar op internet te vinden, maar ook op de site van Margie. Op haar site staan nog veel meer heerlijke recepten, dus neem eens een kijkje.
Serveer je ijs in mooie schaaltjes of bordjes, bijvoorbeeld van dit leuke kerstservies.
Bereidingstijd: 7 uur (waarvan 6 uur in de vriezer)
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 2 el honing;
- 140 g suiker;
- 1 tl baking soda;
- 600 ml slagroom;
- 1 blikje gecondenseerde melk;
- Fruit naar keuze;
- (pure) chocolade.
En zo maak je het:
- Begin met de voorbereidingen voor de honeycomb, bekleed hiervoor een bakblik of vierkante bakvorm met bakpapier en zet deze klaar op je aanrecht;
- Neem een grote pan en voeg de honing toe en zet deze op een laag vuur totdat de honing vloeibaar is geworden;
- Voeg vervolgens de suiker toe en draai de pan zachtjes, zodat de honing en suiker zich mengen, je mag niet in de pan roeren;
- Breng het mengsel aan de kook en draai hierbij regelmatig de pan zodat het niet aanbrandt;
- Laat het mengsel dan 3 minuten zachtjes doorkoken tot het een goudbruine karamel is geworden. Zet hiervoor een timer, als het niet lang genoeg gekookt heeft, blijft de honeycomb te zacht en plakkerig. Mocht je een suikerthermometer hebben: het mengsel moet 150°C worden;
- Haal de pan van het vuur en roer met een garde de baking soda erdoorheen. Roer snel, omdat het mengsel heel erg gaat bruisen en omhoog komt;
- Stop met roeren zodra de baking soda is opgelost en stort het mengsel in de met bakpapier beklede bakvorm en laat het op kamertemperatuur in ongeveer een uur afkoelen en Let op: de honeycomb is erg heet, dus blijf er af als je je vingers niet wilt verbranden. Zorg ervoor dat je direct warm water in de pan doet waarmee je net de honeycomb hebt gemaakt, hierdoor lossen de restjes snel op en is pan makkelijker schoon te maken;
- Vervolgens bekleed je een cakevorm met vershoudfolie, zorg ervoor dat je voldoende folie hebt om de bovenkant goed te bekleden en zet deze apart;
- Klop de slagroom met een mixer tot het net niet helemaal stijf geklopt is;
- Voeg dan de gecondenseerde melk toe en mix opnieuw tot het stijf geklopt is;
- Hak de uitgeharde honeycomb in stukken en meng dit met een spatel voorzichtig door de opgeklopte slagroom/gecondenseerde melk;
- Giet het mengsel dan in de cakevorm en strijk de bovenkant glad met de spatel;
- Dek het af met de vershoudfolie en laat het minimaal 6 uur in de vriezer opstijven;
- Haal het ijs zo’n 5 minuten voor het serveren uit de vriezer zodat het ietsje zachter kan worden;
- Schaaf met een kaasschaaf of rasp mooie krullen van de chocolade en zet deze opzij;
- Verdeel het ijs met honeycomb over de schaaltjes of borden, decoreer met fruit naar keuze en garneer met de chocoladekrullen en serveer direct.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*