Recept hoe jij zelf piccalilly kan maken
Ik hoor het niet zo vaak dat mensen gek zijn op Piccalilly maar ik ben er 1 van. Zo vind ik Piccalilly super lekker bij een tartaartje dus Heleen ging op zoek en vond een recept om eens zelf Piccalilly te kunnen maken. Het recept is van Eke Mariën, freelance foodstylist en productontwikkelaar. Zo schrijft hij ook kookboeken en ontwikkelt hij recepten voor diverse (kook)tijdschriften.
Maar wat is Piccalilly nou eigenlijk? Piccalilly is een mengsel van ingelegde groenten. Het bestaat voornamelijk uit augurken, zilveruitjes en bloemkool en heeft een beetje een zurige smaak. Als je het zelf maakt, kun je natuurlijk lekker zelf kiezen welke groenten je toevoegt.
Wat heb je hiervoor nodig:
- 300 ml azijn;
- 200 ml water;
- 25 g bloem;
- 30 g Dijon mosterd (of 12.5 g mosterdpoeder);
- 10 g suiker;
- 5 g gember (geraspt of fijngehakt);
- 2.5 g kerriepoeder (kleine tl);
- 2.5 g kurkuma (kleine tl);
- 1 el zonnebloemolie;
- 600 g stevige groenten zoals wortel, bloemkool, pastinaak, etc.*
Verder heb je ook nog steriele weckpotten of andere potten met een schroefdop nodig (totaal circa 1,5 liter).
*Voor Piccalilly kun je allerlei soorten groenten gebruiken. Kook harde groenten zoals wortel, prei, ui, pastinaak, bloemkool, etc. eerst even kort in kokend water (blancheren). Spoel ze vervolgens koud af en laat ze goed uitlekken. Zachte groenten zoals paprika of komkommer hoef je niet eerst te koken. Je kunt ook kruiden toevoegen zoals peterselie of dille.
En zo maak je het:
- Meng 100 ml van de azijn met de bloem, mosterd, suiker, gember, kerrie, kurkuma en olie tot een glad papje. Breng vervolgens de rest van de azijn met het water tegen de kook aan en giet het al roerende bij het mosterdpapje. Doe alles terug in de pan en breng het dan aan de kook. Laat het even goed doorkoken en roer het goed door zodat een dikke gebonden saus ontstaat.
- Snijd vervolgens de groenten in kleine stukjes en kook ze beetgaar in ruim water waarin 10 g zout per liter water is opgelost. Laat de groenten goed uitlekken en roer dan de groenten door de saus en breng alles aan de kook. Laat het vervolgens nog een minuutje doorkoken.
- Vul de schoongemaakte potten tot net onder de rand met de piccalilly en sluit de deksels goed af.
- Zet de potjes vervolgens op de kop zodat ze goed vacuüm afsluiten.
Wanneer de potjes goed zijn afgekoeld, kun je er direct van genieten. Bewaar de potjes op een koele, donkere plaats. Als je een potje geopend hebt, dan in de koelkast bewaren.
Eet smakelijk!