- Lekker kraken met deze kaaschips
In het buitenland staan wij, de inwoners van Nederland, bekend als kaaskoppen. Maar nu eten wij met z’n allen ook ontzettend veel kaas, namelijk 17 kilo kaas per persoon per jaar! Ik ben zelf ook een ontzettende kaaslover en jij?
Heleen vond een leuke variant voor bij de borrel: zelfgemaakte kaaschips met een frisse tomatensalsa. Dat is weer eens wat anders dan de standaard blokjes kaas en ook nog heel eenvoudig te maken! Overigens staan op kaas.nl nog meer heerlijke recepten met kaas en ook leuke tips voor bijzondere kaasplankjes.
Bereidingstijd is ongeveer 30 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 8 plakken belegen Gouda kaas;
- 8 augurken (middelgroot, zoet/zuur);
- 3 tomaten zonder vruchtvlees (in blokjes);
- 16 gehalveerde olijven met knoflook;
- 4 el kleine zilveruitjes;
- 2 tl balsamico azijn;
- 5 el olijfolie extra vergine.
En zo maak je het:
- Maak eerst de salsa. Snijd hiervoor de tomaten in vieren en verwijder het vruchtvlees. Snijd de tomaten vervolgens in kleine blokjes;
- Snijd dan de augurken en zilveruitjes in kleine blokjes en de olijven in plakjes;
- Meng de gesneden groenten in een kom met de balsamico azijn & olie en roer dit goed door elkaar. Zet het mengsel in de koelkast;
- Gebruik een ronde steker van ongeveer 6 cm en steek hier rondjes uit de plakken kaas;
- Leg steeds een paar rondjes kaas op een vel bakpapier en leg deze voor 70 seconden in de magnetron op 900 Watt;
- Haal ze uit de magnetron en leg ze op een stuk keukenpapier om eventueel overtollig vet weg te halen, dit doe je tot ze allemaal klaar zijn;
- Serveer vervolgens de kaaschips met de zelfgemaakte salsa;
- Mochten de kaaschips nog niet op zijn, kun je ze bewaren in een luchtdichte verpakking. Dan moeten ze wel goed droog zijn.
Geniet ervan!
p.s. Meer over kaasplankjes en hoe deze samen te stellen lees je in het boek wat alleen maar gaat over kaasplankjes van eigen bodem! Ook welke zoetigheden bij verschillende kaasjes kunnen worden geserveerd en wat erbij te drinken. En dat hoeft zeker niet altijd een glas wijn te zijn!
1 comment