Zelf aan de slag met brood bakken (45 min)
Tijdens de corona periode zijn er al veel mensen begonnen met zelf brood bakken middels een broodbakmachine. Maar nu de oorlog in Oekraïne zorgt voor grote prijsstijgingen voor voedsel, is het niet verkeerd om hier bij stil te staan. Oekraïne is een van de grootste graanproducenten van de wereld, dit heeft gevolgen voor veel landen, onder andere in Afrika, Midden-Oosten en Azië. In Europa zal het nog niet zo snel gaan, maar uiteindelijk zullen ook wij hier mee te maken krijgen.
Zelf je brood bakken is goedkoper dan je brood bij de bakker halen, zeker als een brood straks 4-5 euro gaat kosten, als we de nieuwsberichten mogen geloven.
Er zijn verschillende manieren om brood te bakken, zelf kneden (of door je keukenmachine) of met een broodbakmachine. Deze kan je zo instellen dat je versgebakken brood klaar is als je wekker in de ochtend gaat. Een prima idee om de dag mee te beginnen! Maar welke broodbakmachine is dan een goede voor een fijne prijs? Hieronder kan je onze tips lezen.
Een top 5 van broodbakmachines
De Panasonic SD-YR2550SXE
Deze machine heeft maar liefst 31 programma’s, waarmee je naast brood ook cake en jam kunt maken. Er zijn 4 programma’s voor glutenvrij brood, zodat mensen met een glutenintolerantie ook prima uit de voeten kunnen met deze machine.
De Kenwood BM450
Deze machine heeft tig verschillende programma’s en is de beste koop qua prijs-kwaliteit. Deze strakke, stijlvolle en gemakkelijk te gebruiken broodbakmachine is een ware aanwinst in jouw keuken. De machine heeft een geheel ander design met RVS en glas en heeft unieke kenmerken. Kies uit het 15-tal programma’s of stel jouw eigen persoonlijke progamma in en maak de lekkerste broden, deeg, cake en jam. De ingrediëntenhouder opent automatisch op het juiste tijdstip om de ingrediënten aan het brood toe te voegen.
Moulinex Pain Doré OW210130
Ook deze machine heeft 12 automatische programma’s, waaronder ook jam en roggebrood maar ook programma’s voor glutenvrij brood. Deze broodbakmachine is eenvoudig te gebruiken: voeg gewoon de ingrediënten toe volgens de instructies en stel de machine in. Pain Doré doet al het werk.
Russell Hobbs 18036-56 Classics
Deze machine heeft eveneens 12 automatische programma’s, waaronder ook jam en zelfs een snelbak-functie, waardoor je brood in 55 minuten klaar is. Handig zo’n apparaat!
Princess 152009 Broodbakmachine
Met 15 automatische programma’s heb je voldoende keuze met deze broodbakmachine. Je kunt er naast brood ook yoghurt mee maken.
Nu vind je het waarschijnlijk nog lastig om een keuze te maken uit deze 5 broodbakmachines. Maar alle 5 krijgen goede reviews, ik zou goed kijken wat je wil wat de machine kan en natuurlijk naar jouw eigen portemonnee.
Zelf aan de slag
Om zelf aan de slag te gaan met brood bakken maar geen geduld hebt om te wachten tot je deeg voldoende gerezen is, kun je dit sodabrood maken. Hiervoor hoef je enkel de ingrediënten te mengen, zelfs lang kneden is niet nodig, en dan snel de oven in. Binnen 45 minuten heb je een heerlijk versgebakken brood op tafel staan. Doordat er geen gist in het deeg zit maar baking soda, hoeft dit deeg niet te rijzen. De combinatie van baking soda en karnemelk zorgt ervoor dat het brood gaat rijzen in de oven en luchtig wordt. Als je niet van karnemelk houdt, geen probleem, je proeft het namelijk niet terug in het brood.
Wat heb je nodig voor 1 brood:
- 500 g bloem (of een mengsel van volkorenmeel en tarwebloem), plus wat extra om te bestuiven;
- 1 tl baking soda;
- 1 tl zout;
- 400 ml karnemelk.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 200°C;
- Bekleed een bakplaat met bakpapier;
- Meng alle droge ingrediënten in een kom door elkaar. Voeg vervolgens de karnemelk toe en meng het met een spatel tot een kleverig deeg;
- Bestuif vervolgens je werkblad met wat bloem en stort het deeg op je werkblad. Vorm met je handen het deeg snel tot een bal en leg deze op de bakplaat;
- Druk het deeg iets plat met je hand en kerf het met een scherp mes in kwarten. Snijd diep, maar niet helemaal tot de onderkant. Bestuif het deeg met wat bloem;
- Bak het brood in 30 minuten goudbruin en gaar in de oven. Als het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt, is het gaar;
- Laat het tenslotte afkoelen op een rooster.
En jouw eigen brood is klaar!
Sodabrood is het lekkerste als je het binnen een dag op eet als je het gebakken hebt. Om te bewaren, kun je het beste het brood snijden en in de vriezer stoppen.
Verschillende recepten voor sodabrood staan in dit kookboek!
*Dit artikel bevat enkele affiliate links*