Chicamoms
  • Home
  • Lifestyle
    • Shoppen
    • Uitjes
    • Reizen
    • Musthaves
    • Familie
    • Kids
    • Fashion
    • Beauty
    • DIY
    • Interieur
    • Social Media
    • Ondernemen
  • Bottle & Bites
    • Ontbijt & Lunch
    • Voor- en Bijgerechten
    • Hoofdgerechten
    • Nagerechten
    • Drankjes
    • Salades
    • Soep
    • Taartjes & Koekjes
    • Feestdagen
    • Wijnen!
    • Borrelhapjes
    • Reviews to eat
    • Workshops
  • PimpjeHart
    • Mind & Body
    • Hoogsensitiviteit
    • MeTime
  • BoekenHoekje
    • Thrillers
    • Romans
    • Literair
    • Fantasy
    • Kids
    • Magazines
  • Over mijzelf & Chicamoms
  • Shop
  • Contact
    • Samenwerking
    • Gastbloggers gezocht!
    • Post me a message
0 Followers
561 Followers
0 Likes
8 Subscribers
  • Home
  • Over mijzelf & Chicamoms
  • Shop
  • Samenwerking
  • Contact
Chicamoms
Chicamoms
  • Home
  • Lifestyle
    • Shoppen
    • Uitjes
    • Reizen
    • Musthaves
    • Kids
    • Fashion
    • Beauty
    • DIY
    • Interieur
    • Social Media
    • Ondernemen
  • Bottle & Bites
    • Ontbijt & Lunch
    • Voor- en Bijgerechten
    • Hoofdgerechten
    • Nagerechten
    • Drankjes
    • Salades
    • Soep
    • Taartjes & Koekjes
    • Feestdagen
    • Wijnen!
    • Borrelhapjes
    • Reviews to eat
    • Workshops
  • PimpjeHart
    • Mind & Body
    • Hoogsensitiviteit
    • MeTime
  • BoekenHoekje
    • Thrillers
    • Romans
    • Literair
    • Fantasy
    • Kids
    • Magazines
  • Contact
    • Samenwerking
    • Gastbloggers gezocht!
    • Post me a message
  • Ontbijt & Lunch

Zelf aan de slag met brood bakken

  • 24 april 2022
  • Marleen
broodbakmachine
Total
13
Shares
2
0
11

Zelf aan de slag met brood bakken (45 min)

Tijdens de corona periode zijn er al veel mensen begonnen met zelf brood bakken middels een broodbakmachine. Maar nu de oorlog in Oekraïne zorgt voor grote prijsstijgingen voor voedsel, is het niet verkeerd om hier bij stil te staan. Oekraïne is een van de grootste graanproducenten van de wereld, dit heeft gevolgen voor veel landen, onder andere in Afrika, Midden-Oosten en Azië. In Europa zal het nog niet zo snel gaan, maar uiteindelijk zullen ook wij hier mee te maken krijgen.

Zelf je brood bakken is goedkoper dan je brood bij de bakker halen, zeker als een brood straks 4-5 euro gaat kosten, als we de nieuwsberichten mogen geloven.

Er zijn verschillende manieren om brood te bakken, zelf kneden (of door je keukenmachine) of met een broodbakmachine. Deze kan je zo instellen dat je versgebakken brood klaar is als je wekker in de ochtend gaat. Een prima idee om de dag mee te beginnen! Maar welke broodbakmachine is dan een goede voor een fijne prijs? Hieronder kan je onze tips lezen.  

Een top 5 van broodbakmachines

De Panasonic SD-YR2550SXE

Deze machine heeft maar liefst 31 programma’s, waarmee je naast brood ook cake en jam kunt maken. Er zijn 4 programma’s voor glutenvrij brood, zodat mensen met een glutenintolerantie ook prima uit de voeten kunnen met deze machine.

De Kenwood BM450

Deze machine heeft tig verschillende programma’s en is de beste koop qua prijs-kwaliteit. Deze strakke, stijlvolle en gemakkelijk te gebruiken broodbakmachine is een ware aanwinst in jouw keuken. De machine heeft een geheel ander design met RVS en glas en heeft unieke kenmerken. Kies uit het 15-tal programma’s of stel jouw eigen persoonlijke progamma in en maak de lekkerste broden, deeg, cake en jam. De ingrediëntenhouder opent automatisch op het juiste tijdstip om de ingrediënten aan het brood toe te voegen.

Moulinex Pain Doré OW210130

Ook deze machine heeft 12 automatische programma’s, waaronder ook jam en roggebrood maar ook programma’s voor glutenvrij brood. Deze broodbakmachine is eenvoudig te gebruiken: voeg gewoon de ingrediënten toe volgens de instructies en stel de machine in. Pain Doré doet al het werk. 

Russell Hobbs 18036-56 Classics 

Deze machine heeft eveneens 12 automatische programma’s, waaronder ook jam en zelfs een snelbak-functie, waardoor je brood in 55 minuten klaar is. Handig zo’n apparaat! 

Princess 152009 Broodbakmachine

Met 15 automatische programma’s heb je voldoende keuze met deze broodbakmachine. Je kunt er naast brood ook yoghurt mee maken. 

Nu vind je het waarschijnlijk nog lastig om een keuze te maken uit deze 5 broodbakmachines. Maar alle 5 krijgen goede reviews, ik zou goed kijken wat je wil wat de machine kan en natuurlijk naar jouw eigen portemonnee.

Zelf aan de slag

Om zelf aan de slag te gaan met brood bakken maar geen geduld hebt om te wachten tot je deeg voldoende gerezen is, kun je dit sodabrood maken. Hiervoor hoef je enkel de ingrediënten te mengen, zelfs lang kneden is niet nodig, en dan snel de oven in. Binnen 45 minuten heb je een heerlijk versgebakken brood op tafel staan. Doordat er geen gist in het deeg zit maar baking soda, hoeft dit deeg niet te rijzen. De combinatie van baking soda en karnemelk zorgt ervoor dat het brood gaat rijzen in de oven en luchtig wordt. Als je niet van karnemelk houdt, geen probleem, je proeft het namelijk niet terug in het brood.

Wat heb je nodig voor 1 brood:

  • 500 g bloem (of een mengsel van volkorenmeel en tarwebloem), plus wat extra om te bestuiven;
  • 1 tl baking soda;
  • 1 tl zout;
  • 400 ml karnemelk.

En zo maak je het:

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 200°C;
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier;
  3. Meng alle droge ingrediënten in een kom door elkaar. Voeg vervolgens de karnemelk toe en meng het met een spatel tot een kleverig deeg;
  4. Bestuif vervolgens je werkblad met wat bloem en stort het deeg op je werkblad. Vorm met je handen het deeg snel tot een bal en leg deze op de bakplaat;
  5. Druk het deeg iets plat met je hand en kerf het met een scherp mes in kwarten. Snijd diep, maar niet helemaal tot de onderkant. Bestuif het deeg met wat bloem;
  6. Bak het brood in 30 minuten goudbruin en gaar in de oven. Als het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt, is het gaar;
  7. Laat het tenslotte afkoelen op een rooster.

En jouw eigen brood is klaar! 

Sodabrood is het lekkerste als je het binnen een dag op eet als je het gebakken hebt. Om te bewaren, kun je het beste het brood snijden en in de vriezer stoppen. 

Verschillende recepten voor sodabrood staan in dit kookboek! 

*Dit artikel bevat enkele affiliate links*

chicamoms handtekening
Total
13
Shares
Share 2
Tweet 0
Pin it 11
Marleen

Hoi, ik ben Marleen, 44 jaar oud en woon in Brabant. Ik klets en schrijf graag over food & lifestyle en je kan gerust zeggen dat bloggen mijn passie is. Eigenlijk is mijn blog een gezellig tijdschrift voor jou! Mijn droom is om mijn passie te blijven volgen en mezelf hierin nog meer te mogen verdiepen & ontwikkelen zodat ik naast mijn huidige baan ook als blogger kan blijven werken. This is me in short: communicatief, enthousiast, creatief, ondernemend, extravert & gezellig! Dat laatste vind ik het beste woord wat ooit bedacht is trouwens :)

Tags
  • brood
  • broodbakmachine
  • broodbakmachines
  • hoe bak ik zelf brood
  • hoe maak ik mijn eigen brood
  • sodabrood
  • top 5
  • zelf brood bakken
Previous Article
Paddenstoel
  • Hoofdgerechten

Risotto met een paddenstoeltje erbij!

  • 17 april 2022
  • Marleen
LEES VERDER
Next Article
chili sin carne
  • Hoofdgerechten

Lekkere chili sin carne voor jou!

  • 1 mei 2022
  • Marleen
LEES VERDER
Misschien vind je dit ook leuk
Challa
LEES VERDER
  • Feestdagen
  • Ontbijt & Lunch

Challa met zwarte tahin

  • 27 november 2022
  • Marleen
pompoenbroodjes
LEES VERDER
  • Feestdagen
  • Ontbijt & Lunch

Pompoenbroodjes

  • 6 november 2022
  • Marleen
herfstig ontbijt
LEES VERDER
  • Ontbijt & Lunch

Herfstig ontbijt met quinoa

  • 30 oktober 2022
  • Marleen
zomerse tosti
LEES VERDER
  • Ontbijt & Lunch

We gaan nog 1x voor zomers!

  • 18 september 2022
  • Marleen
ontbijtmuffins
LEES VERDER
  • Ontbijt & Lunch

Ontbijtmuffins met banaan & yoghurt

  • 4 september 2022
  • Marleen
bloemkool
LEES VERDER
  • Ontbijt & Lunch

Muffins van bloemkool

  • 3 juli 2022
  • Marleen
mama's
LEES VERDER
  • Feestdagen
  • Ontbijt & Lunch

Voor alle lieve mama’s!

  • 5 mei 2022
  • Marleen
broodje zalm
LEES VERDER
  • Ontbijt & Lunch

Een broodje pittige vis!

  • 27 februari 2022
  • Marleen

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

about
Over Chicamoms
Hoi & welkom op Chicamoms!
Mijn naam is Marleen en ik klets & schrijf graag, vooral over food & lifestyle.

Enjoy & geniet van je dag!
Liefs, Marleen
Meer info over mij
ABONNEER JE OP CHICAMOMS!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 20 andere abonnees

Follow my blog with Bloglovin

POPULAIRE BLOGS
  • Remescar; extra goed smeren vanaf je 40ste! 2.4k weergaven
  • Italiaanse gehaktballetjes als borrelhapje 1.8k weergaven
  • Geroosterde flespompoen Ottolenghi style 1.6k weergaven
  • Cocktail-tijd met witte port! 1.5k weergaven
  • Say no to food waste; Broodpudding van krentenbollen 1.4k weergaven
Chicamoms’ Keukenprinses

chicamoms keukenprinses heleen

Heleen

Chicamoms
© Chicamoms 2020 - 2022 | Made with ♡ by Mediamora | Privacyverklaring

Input your search keywords and press Enter.