Terug naar Zeeland met een knipoog naar de bolussen
Vroeger als kind ging ik elke zomervakantie een paar weken naar mijn opa en oma in Westkapelle in Zeeland. Wat heb ik hier toch warme herinneringen aan. Zo had ik vaste vriendjes en vriendinnetjes op de camping, die ook elk jaar weer terug kwamen. Elke ochtend met opa op de fiets verse broodjes halen, zelf het vleesbeleg mogen uitkiezen bij de slager en heerlijke bolussen kopen bij de bakker!
Memories
Als ik nu voor mij uit staar, gezien de situatie waar we nu met Corona in verkeren, kan ik mezelf in gedachten zo weer in Zeeland plaatsen. Het gevoel als kind dat de dagen eeuwig duurden, het gevoel veilig te zijn, verwend te worden door opa & oma en mee doen aan de plaatselijke bingo, en vervolgens een crossfiets winnen, maakt het vakantie gevoel compleet! Wat is die tijd, zo achteraf, toch snel voorbij gegaan. En nog elke dag mis ik mijn opa en oma, het was echt een paar uit duizenden!
Maar om even terug te komen op die Zeeuwse bolussen, ik ben niet van zoet maar deze vind ik dan wel weer ontzettend lekker! Daarom dit recept, met een knipoog naar die Zeeuwse bolussen van toen.
Monkey Bread
Dit plakkerige brood doet denken aan een combinatie van Zeeuwse bolussen en suikerbrood. De naam ‘monkey bread’ zou afkomstig zijn van het feit dat je dit brood uit elkaar kunt plukken, net zoals apen dit zouden doen. Nu ik zo opgesloten zit door het Corona virus en je huis elke dag meer rommelig wordt, voel ik mezelf soms ook net een aap in een dierentuin, dus dit recept komt als geroepen haha.
Dit brood kan je trouwens goed serveren tijdens een uitgebreide ‘Paasbrunch’ / lunch, of gewoon als tussendoor. Vaak wordt dit brood in de zoete variant gemaakt maar een hartige versie met verse kruiden, Parmezaanse kaas en eventueel olijven, klinkt ook goed.
Voorbereidingstijd 30 minuten, wachttijd 2 uur, bereidingstijd 30-35 minuten.
Wat heb je nodig:
400g bloem;
200ml lauwe melk;
7g gedroogde gist (1 zakje);
35g witte basterdsuiker;
8g zout;
50g boter;
1tl vanille extract;
50-60g gesmolten boter;
75g lichtbruine basterdsuiker;
75g donkerbruine basterdsuiker;
8g kaneel.
Bereiding:
- Meng eerst de bloem, melk, gist, witte basterdsuiker, zout, 50g boter en vanille extract en kneedt dit in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Als het deeg wat te nat lijkt te zijn, voeg je nog wat extra bloem toe;
- Bedek het deeg vervolgens met plastic folie of een schone theedoek en laat het op een warme plaats een uur rijzen, tot het verdubbeld is;
- Meng dan de lichte en donkere basterdsuiker met de kaneel en doe dit in een diep bord of in een schaal;
- Smelt de boter;
- Vet vervolgens een tulbandvorm in en zet deze klaar;
- Pak steeds een stukje deeg en rol dit tot een balletje, rol deze door de boter en vervolgens door het suikermengsel, tot deze volledig bedekt is en leg het balletje in de vorm. Ga zo door met de rest van het deeg tot het op is en de tulbandvorm zo goed mogelijk egaal gevuld is;
- Dek dan de vorm weer af met plastic of een schone theedoek en laat dit nogmaals een uur rijzen op een warme plaats;
- Verwarm de oven voor op 180 °C en bak het ‘monkey bread’ gaar in 30-35 minuten;
- Wacht niet te lang met het ‘monkey bread’ uit de vorm te halen. Het is namelijk erg plakkerig en als het teveel afkoelt, komt hij niet meer goed uit de vorm.
Sla jij thuis aan het bakken en ga je dit recept eens proberen? Ben benieuwd & geniet ervan!
Dit is trouwens een super leuk cadeautje voor de bakkers onder ons, nu eens geen kookboek, maar een boekje waarin staat waar alle namen van de gebakjes & taartjes vandaan komen. Een soort culinair geschiedenisboekje!
*Dit artikel bevat een affiliate link*