Chicamoms
  • Home
  • Lifestyle
    • Shoppen
    • Uitjes
    • Reizen
    • Musthaves
    • Familie
    • Kids
    • Fashion
    • Beauty
    • DIY
    • Interieur
    • Social Media
    • Ondernemen
  • Bottle & Bites
    • Ontbijt & Lunch
    • Voor- en Bijgerechten
    • Hoofdgerechten
    • Nagerechten
    • Drankjes
    • Salades
    • Soep
    • Taartjes & Koekjes
    • Feestdagen
    • Wijnen!
    • Borrelhapjes
    • Reviews to eat
    • Workshops
  • PimpjeHart
    • Mind & Body
    • Hoogsensitiviteit
    • MeTime
  • BoekenHoekje
    • Thrillers
    • Romans
    • Literair
    • Fantasy
    • Kids
    • Magazines
  • Over mijzelf & Chicamoms
  • Shop
  • Contact
    • Samenwerking
    • Gastbloggers gezocht!
    • Post me a message
0 Followers
786 Followers
243 Likes
8 Subscribers
  • Home
  • Over mijzelf & Chicamoms
  • Shop
  • Samenwerking
  • Contact
Chicamoms
Chicamoms
  • Home
  • Lifestyle
    • Shoppen
    • Uitjes
    • Reizen
    • Musthaves
    • Kids
    • Fashion
    • Beauty
    • DIY
    • Interieur
    • Social Media
    • Ondernemen
  • Bottle & Bites
    • Ontbijt & Lunch
    • Voor- en Bijgerechten
    • Hoofdgerechten
    • Nagerechten
    • Drankjes
    • Salades
    • Soep
    • Taartjes & Koekjes
    • Feestdagen
    • Wijnen!
    • Borrelhapjes
    • Reviews to eat
    • Workshops
  • PimpjeHart
    • Mind & Body
    • Hoogsensitiviteit
    • MeTime
  • BoekenHoekje
    • Thrillers
    • Romans
    • Literair
    • Fantasy
    • Kids
    • Magazines
  • Contact
    • Samenwerking
    • Gastbloggers gezocht!
    • Post me a message
  • Taartjes & Koekjes

Terug naar Zeeland met een knipoog naar de bolussen!

  • 22 maart 2020
  • Marleen
bolussen-bakken-monkey bread-Zeeuwse
Total
13
Shares
0
0
13

Terug naar Zeeland met een knipoog naar de bolussen

Vroeger als kind ging ik elke zomervakantie een paar weken naar mijn opa en oma in Westkapelle in Zeeland. Wat heb ik hier toch warme herinneringen aan. Zo had ik vaste vriendjes en vriendinnetjes op de camping, die ook elk jaar weer terug kwamen. Elke ochtend met opa op de fiets verse broodjes halen, zelf het vleesbeleg mogen uitkiezen bij de slager en heerlijke bolussen kopen bij de bakker!

Memories

Als ik nu voor mij uit staar, gezien de situatie waar we nu met Corona in verkeren, kan ik mezelf in gedachten zo weer in Zeeland plaatsen. Het gevoel als kind dat de dagen eeuwig duurden, het gevoel veilig te zijn, verwend te worden door opa & oma en mee doen aan de plaatselijke bingo, en vervolgens een crossfiets winnen, maakt het vakantie gevoel compleet! Wat is die tijd, zo achteraf, toch snel voorbij gegaan. En nog elke dag mis ik mijn opa en oma, het was echt een paar uit duizenden!

Maar om even terug te komen op die Zeeuwse bolussen, ik ben niet van zoet maar deze vind ik dan wel weer ontzettend lekker! Daarom dit recept, met een knipoog naar die Zeeuwse bolussen van toen.

Monkey Bread

Dit plakkerige brood doet denken aan een combinatie van Zeeuwse bolussen en suikerbrood. De naam ‘monkey bread’ zou afkomstig zijn van het feit dat je dit brood uit elkaar kunt plukken, net zoals apen dit zouden doen. Nu ik zo opgesloten zit door het Corona virus en je huis elke dag meer rommelig wordt, voel ik mezelf soms ook net een aap in een dierentuin, dus dit recept komt als geroepen haha. 

Dit brood kan je trouwens goed serveren tijdens een uitgebreide ‘Paasbrunch’ / lunch, of gewoon als tussendoor. Vaak wordt dit brood in de zoete variant gemaakt maar een hartige versie met verse kruiden, Parmezaanse kaas en eventueel olijven, klinkt ook goed.

Voorbereidingstijd 30 minuten, wachttijd 2 uur, bereidingstijd 30-35 minuten.

Wat heb je nodig:

400g bloem;
200ml lauwe melk;
7g gedroogde gist (1 zakje);
35g witte basterdsuiker;
8g zout;
50g boter;
1tl vanille extract;
50-60g gesmolten boter;
75g lichtbruine basterdsuiker;
75g donkerbruine basterdsuiker;
8g kaneel.

Bereiding:

  1. Meng eerst de bloem, melk, gist, witte basterdsuiker, zout, 50g boter en vanille extract en kneedt dit in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Als het deeg wat te nat lijkt te zijn, voeg je nog wat extra bloem toe;
  2. Bedek het deeg vervolgens met plastic folie of een schone theedoek en laat het op een warme plaats een uur rijzen, tot het verdubbeld is;
  3. Meng dan de lichte en donkere basterdsuiker met de kaneel en doe dit in een diep bord of in een schaal;
  4. Smelt de boter;
  5. Vet vervolgens een tulbandvorm in en zet deze klaar;
  6. Pak steeds een stukje deeg en rol dit tot een balletje, rol deze door de boter en vervolgens door het suikermengsel, tot deze volledig bedekt is en leg het balletje in de vorm. Ga zo door met de rest van het deeg tot het op is en de tulbandvorm zo goed mogelijk egaal gevuld is;
  7. Dek dan de vorm weer af met plastic of een schone theedoek en laat dit nogmaals een uur rijzen op een warme plaats;
  8. Verwarm de oven voor op 180 °C en bak het ‘monkey bread’ gaar in 30-35 minuten;
  9. Wacht niet te lang met het ‘monkey bread’ uit de vorm te halen. Het is namelijk erg plakkerig en als het teveel afkoelt, komt hij niet meer goed uit de vorm.

Sla jij thuis aan het bakken en ga je dit recept eens proberen? Ben benieuwd & geniet ervan!

Dit is trouwens een super leuk cadeautje voor de bakkers onder ons, nu eens geen kookboek, maar een boekje waarin staat waar alle namen van de gebakjes & taartjes vandaan komen. Een soort culinair geschiedenisboekje!

*Dit artikel bevat een affiliate link*

chicamoms handtekening
Total
13
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 13
Marleen

Hoi, ik ben Marleen, 42 jaar oud en woon in Brabant. Ik klets en schrijf graag over food & lifestyle en je kan gerust zeggen dat bloggen mijn passie is. Door deze passie heb ik al veel kennis mogen opdoen, inspirerende workshops mogen volgen en leuke gezellige mensen mogen ontmoeten. Mijn droom is om mijn passie te blijven volgen en mezelf hierin nog meer te mogen verdiepen & ontwikkelen zodat ik fulltime als blogger kan en mag werken. Mezelf in een paar steekwoorden: communicatief, enthousiast, creatief, ondernemend, extravert & gezellig! Dat laatste vind ik het beste woord wat ooit bedacht is :)

Tags
  • bakken
  • bolussen
  • brood
  • gebak
  • herinneringen
  • kindertijd
  • koken
  • monkey bread
  • recept
  • suikerbrood
  • Westkapelle
  • zeeland
  • Zeeuws
  • zoet
Previous Article
corona-virus-ziekte-basis
  • MeTime
  • Mind & Body

Corona; terug naar de basis!

  • 20 maart 2020
  • Marleen
LEES VERDER
Next Article
Veggie World-vegan-vegetarisch
  • Reviews to eat

Op bezoek bij VeggieWorld!

  • 25 maart 2020
  • Marleen
LEES VERDER
Misschien vind je dit ook leuk
roze koeken
LEES VERDER
  • Feestdagen
  • Taartjes & Koekjes

Een schattig roze koekje op Valentijnsdag!

  • 14 februari 2021
  • Marleen
whoopie
LEES VERDER
  • Taartjes & Koekjes

Whoomp there they are: citroen whoopies!

  • 24 januari 2021
  • Marleen
mandarijnen cake
LEES VERDER
  • Taartjes & Koekjes

Het is tijd om te bakken met mandarijnen!

  • 20 december 2020
  • Marleen
appel toffee koekjes
LEES VERDER
  • Taartjes & Koekjes

Gezellig koekjes bakken met je kids!

  • 29 november 2020
  • Marleen
cake-courgette-sinaasappel
LEES VERDER
  • Taartjes & Koekjes

Bakken maar: courgette cake met sinaasappel!

  • 2 augustus 2020
  • Marleen
kaneelbroodjes
LEES VERDER
  • Taartjes & Koekjes

Zo kan ook jij Korvapuusti maken!

  • 3 mei 2020
  • Marleen
krentenbollen-broodpudding
LEES VERDER
  • Taartjes & Koekjes

Say no to food waste; Broodpudding van krentenbollen

  • 23 februari 2020
  • Marleen
koekjes-bakken-recept-drop-cranberry
LEES VERDER
  • Taartjes & Koekjes

Koekjes met drop & cranberry

  • 26 januari 2020
  • Marleen

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

about
Over Chicamoms
Hoi & welkom op Chicamoms!
Mijn naam is Marleen en ik klets & schrijf graag, vooral over food & lifestyle.

Enjoy & geniet van je dag!
Liefs, Marleen
Meer info over mij
ABONNEER JE OP CHICAMOMS!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 17 andere abonnees

Follow my blog with Bloglovin

POPULAIRE BLOGS
  • Remescar; extra goed smeren vanaf je 40ste! 1.3k weergaven
  • Zouden leven & dood vrienden van elkaar zijn? 866 weergaven
  • Geroosterde flespompoen Ottolenghi style 730 weergaven
  • Stamppot van pompoen met hazelnoten 635 weergaven
  • Italiaanse gehaktballetjes als borrelhapje 551 weergaven
Chicamoms’ Keukenprinses

chicamoms keukenprinses heleen

Heleen

Chicamoms
© Chicamoms 2021 | Made with ♡ by Mediamora | Privacyverklaring

Input your search keywords and press Enter.