Recept zalmrilette met geroosterde tomaat en snijbonen
Om eens een keer iets moois op tafel te zetten, maar zonder dat je er hele aparte ingrediënten voor nodig hebt, kun je dit voorgerecht maken. Dit gerecht met zalm is van Angelique Schmeinck.
Angelique is overigens 1 van de 2 Nederlandse vrouwelijke meesterchefs, dat is wel echt een mooie prestatie! Zou leuk zijn als er meer vrouwelijke meesterchefs zouden zijn.
Wat betreft het gerecht, doordat de zalm zacht gegaard wordt in olijfolie, wordt de zalm heel smeuïg en is deze vol van smaak. Het is ook nog eens makkelijk te maken.
Bereidingstijd 45 minuten
Voor dit voorgerecht van zalm heb je nodig (4 personen):
- 350 g rauwe zalm zonder vel;
- 150 ml olijfolie;
- 6 kleine augurkjes;
- 1 sjalot;
- Bieslook;
- 2 el mayonaise (of voor wat meer frisheid: vervang de helft door yoghurt);
- 1 el mosterd;
- 350 g trostomaten;
- 2 teentjes knoflook;
- 1 tl paprikapoeder;
- 1 el venkelzaadjes;
- 2 el rode wijnazijn;
- 4 el olijfolie;
- 12 snijbonen;
- eventueel: veldsla.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 70°C. Leg dan de zalm in een kleine ovenschaal, waar deze nagenoeg precies in past;
- Bestrooi met een beetje zout en schenk de olijfolie er overheen. De zalm moet bijna onder staan. Voeg eventueel wat extra olie toe, als de zalm nog niet genoeg onder staat;
- Zet de zalm nu voor 20-22 minuten in de oven;
- Wanneer de zalm in de oven zit, snijd je de augurkjes in dunne plakjes en snijd je de sjalot fijn;
- Hak vervolgens de bieslook in stukjes. Meng dit met de mayonaise en mosterd (en eventueel de yoghurt). Maak de dressing iets dunner met maximaal 3 eetlepels van de olijfolie waarin de zalm gegaard is;
- Laat dan de zalm uitlekken op keukenpapier en trek deze met een vork in stukjes;
- Meng de zalm met dressing, sjalot en bieslook voorzichtig door elkaar. Hoe langer dit mengsel op elkaar in kan werken, hoe beter de smaak wordt;
- Verwarm vervolgens de oven voor op 175°C;
- Halveer de tomaten en leg deze in een ovenschaal met de snijkant naar boven;
- Pel de knoflook en snijd deze in dunne plakjes of pers deze uit;
- Bestrooi dan de tomatenhelften met de paprikapoeder, venkelzaadjes en de knoflook. Maal er nog wat zout en peper overheen. Besprenkel deze met de wijnazijn en olijfolie;
- Rooster de tomaten in de oven voor zo’n 25-30 minuten;
- Hou 4 van de tomatenhelften achter voor de garnering en pureer de overige tomaten met het vocht uit de ovenschaal met een staafmixer fijn. Zeef het mengsel, dan krijg je een mooie gladde saus;
- Om snijbonen eens een keer wat anders te serveren, maak je met een dunschiller lange repen van de snijbonen. Dus snijd ze niet in de breedte, maar gebruik de lengte van de bonen;
- Blancheer vervolgens de repen in zo’n 15 seconden in kokend water met wat zout. Spoel ze daarna direct af met koud water. Zo blijven ze nog mooi groen en knapperig;
- Om een mooie presentatie te maken op het bord, maak je gebruik van een ringvorm om de zalm vorm te geven;
- Verdeel er eventueel wat veldsla over en leg er een halve tomaat bovenop;
- Leg dan de slierten van snijboon er mooi omheen en druppel wat van de tomatensaus er bij;
- Eventueel nog wat gemalen peper er overheen en je bent klaar!
Eet smakelijk!
Check ook dit boek van Angelique Schmeinck wat alleen maar positieve reviews krijgt, voor meer inspiratie als je graag culinair kookt!