Wortel-witlofsalade met sinaasappel en een krokantje
Op de site van Hanos stond een lekkere najaars salade. Deze wortel-witlofsalade is hierop geïnspireerd, waarbij je geen sousvide apparaat nodig hebt of een mal voor de tuiles. Serveer de salade als voorgerecht bij je diner of gewoon als bijgerecht, dat kan natuurlijk ook.
De krokantjes van aardappel bovenop zien er ingewikkeld uit, maar zijn eigenlijk heel makkelijk om te maken. Dit spat wel erg, dus bescherm je kleding goed. Je kunt deze krokantjes in een luchtdichte verpakking een aantal dagen bewaren, maar vers gebakken zijn ze het lekkerste.
Bereidingstijd: 30 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 3 winterpenen;
- 2 stronkjes witlof;
- 250 ml sinaasappelsap;
- 1 el honing;
- 1 sinaasappel;
- Handvol walnoten;
- 10 g aardappelpuree poeder;
- 60 ml plantaardige olie;
- 50 ml water;
- Zeezout;
- Peper
En zo maak je het:
- Begin met het schillen van de winterpenen en gebruik een mandoline of dunschiller om er dunne linten van te snijden;
- Doe de wortel linten in een pan met het sinaasappelsap en de honing en breng het aan de kook. Laat het gedurende een paar minuten doorkoken zodat de wortel wat zachter is geworden;
- Haal de pan van het vuur en laat het rustig afkoelen;
- Meng dan het aardappelpuree poeder met het water en de plantaardige olie tot een egaal mengsel;
- Zet een koekenpan op het vuur en verhit deze zonder olie of boter;
- Schep een klein beetje van het aardappel beslag in het midden van de hete pan en laat het bakken totdat het niet meer bubbelt. Het ziet er een beetje uit als kant, haal het voorzichtig uit de pan en laat het op keukenpapier uitlekken. Strooi er wel direct wat zeezout over;
- Snijd vervolgens met een scherp mes de schil van de sinaasappel. Zorg dat je deze dik schilt, zodat ook het wit van de schil weggesneden wordt. Haal dan voorzichtig de partjes los;
- Snijd de witlofstronken in reepjes en meng deze door de wortellinten;
- Verdeel de wortel en witlof over 4 borden en vervolgens de stukjes sinaasappel en gehakte walnoten;
- Maal er nog wat zout en peper over en leg er vlak voor het serveren een aardappel krokantje op en serveer de wortel-witlofsalade direct.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*
