Mag ik je voorstellen aan Salisa van World Vision
Wij van Chicamoms sponsoren sinds begin dit jaar Ayabale uit Oeganda via World Vision. Lees hier ons verhaal daarover. We vinden het dan ook super leuk dat we één van de Nederlandse medewerkers van World Vision mochten interviewen.
World Vision is één van de grootste christelijke humanitaire organisaties wereldwijd en werkt in meer dan 100 landen. World Vision Nederland bestaat sinds de jaren 70 en vanuit het hoofdkantoor in Amersfoort worden diverse projecten in Afrika en Azië ondersteund.
World Vision is opgericht door Bob Pierce, een Amerikaan, die tijdens een trip door China in contact kwam met een klein meisje White Jade. Toen hij haar zag, brak zijn hart en wilde hij iets voor haar betekenen. Hij besloot om zijn laatste 5 dollar die hij op zak had te geven om haar te helpen met de belofte dat hij iedere maand 5 dollar zou opsturen. Je zou kunnen zeggen dat dit het begin was van kindsponsoring via World Vision.
Wie ben jij en wat is jouw rol binnen World Vision?
Mijn naam is Salisa Delhaas en ik werk sinds 2017 als online fondsenwerver bij World Vision. Ik ben onderdeel van het sponsorship team. Dit team bedenkt en voert campagnes uit om mensen in Nederland te inspireren en te raken met onze verhalen over kindsponsoring in de projecten die ‘World Vision Nederland’ ondersteunt. Ik focus mij op het bedenken en inrichten van online marketing campagnes.
Wie is jouw sponsorkindje?
Wij hebben twee sponsorkinderen in ons gezin. Ze komen allebei uit Oeganda, en ze hebben ons gekozen tijdens één van de Chosen campagnes een paar jaar geleden. We onderteunen Mary, een meisje en Elijah een jongen. Twee droppies die ontzettend lief op de foto stonden. Mary liet weten dat zij ons gekozen heeft omdat ze vond dat ik zo lief lachte.
Hoe ging dat precies?
In 2019 is World Vision voor het eerst gestart met Chosen en toen hebben ik en mijn man vrij snel besloten dat wij ook heel graag op deze manier een kindje wilde gaan sponsoren. Uiteindelijk besloten we twee foto’s in te sturen zodat we ook twee keer gekozen zouden worden.
Hoe voelde jij je daarbij?
We vonden het zo onwijs bijzonder dat de kinderen nu zelf de keuze mochten maken en dat zij niet meer in spanning hoefde te wachten totdat zij eindelijk te horen zouden krijgen dat er een sponsor voor hen was. Indirect voelde dit alsof wij tegen Mary en Elijah konden zeggen: ‘wij geloven dat jij deze keuze kunt maken en wij willen jou die kans bieden als eerste stap naar zelfstandigheid.’
Hoe is jouw contact met de kindjes?
Als ik heel eerlijk ben, vind ik eigenlijk dat ik té weinig schrijf naar de kinderen. Dit schiet er toch een beetje bij in door alle dingen waar je in je dagelijks leven mee bezig bent. In het eerste jaar dat wij hen sponsorde ben ik zelf ook voor het eerst moeder geworden en dat vergt ook tijd en energie. Maar ik probeer wel altijd een aantal vaste momenten in het jaar aan te houden. Bijvoorbeeld in het najaar!
Vanuit World Vision krijgen we dan in september een kerstkaart opgestuurd. Deze kaarten kun je dan vaak versieren, je kunt er foto’s aan toevoegen en je kunt, als je dat leuk vindt, met kleine kinderen ook nog iets knutselen zoals een slinger. Die kaarten stuur je dan naar het kantoor in Amersfoort en vanuit daar worden de kaarten dan opgestuurd naar het projectgebied van jouw sponsorkind. In ons geval gaan de kaarten naar Oeganda. Dat vind ik altijd een heel leuk moment en daar doe ik ook echt even mijn best voor!
Heb je een speciaal verhaal wat jou erg is bijgebleven?
Sinds ik bij World Vision werkzaam ben, zijn er ontzettend veel verhalen langs gekomen. Ik heb veel schrijnende verhalen gelezen maar de verhalen die mij gelukkig het meeste bij blijven zijn de verhalen van hoop en van de impact die we maken wereldwijd. Onlangs las ik het verhaal van Prince uit Ghana.
Zijn leven zag er niet heel rooskleurig uit. Prince groeit op in een kleine gemeenschap in Ghana. Er is geen schoon drinkwater en er is niet genoeg geld om te voorzien in basisbehoeften zoals genoeg te eten. Net als zijn vader denkt Prince dat hij visser wordt. Omdat hij niet de mogelijkheid heeft om naar school te gaan.
Prince kan niet lezen en niet schrijven. Maar wanneer World Vision start met een sponsorprogramma in de gemeenschap wordt het onderwijs verbeterd en is er toegang tot schoon drinkwater. Ook Prince krijgt een sponsor. De gemeenschap ondergaat een transformatie en kinderen krijgen de mogelijkheid om naar school te gaan en te leren en te lezen. Met behulp van sponsors kan World Vision dit mogelijk maken. Ik vind dat heel bijzonder!
Kindsponsoring creëert een geweldige omgeving voor iedereen die bij het leerproces betrokken is. Ook voor de kinderen die niet gesponsord zijn. Mocht je meer willen lezen over zijn verhaal dan kan dat hier via deze link.
Ben jij nieuwsgierig geworden naar World Vision en/of zou jij ook graag een kindje willen sponsoren? Check dan de site van World Vision.