Recept witte en groene gebrande asperges
Het aspergeseizoen is weer begonnen!! Heleen vond in het boekje van het Brabants Asperge Genootschap een recept voor gebrande asperges, waarbij zowel de groene als witte varianten gebruikt worden. Het recept is afkomstig van Unilever, maar deze bevat een aantal ingrediënten die niet heel eenvoudig in de supermarkt te verkrijgen zijn. Daarom heeft Heleen er een eigen draai aan gegeven, met ingrediënten die wat meer gangbaar zijn.
Gebruik voor het branden van de asperges bijvoorbeeld deze gasbrander.
Wat zijn witte asperges toch lekker en bovendien zijn ze ook nog eens gezond. Asperges bevatten van zichzelf weinig calorieën en tegelijkertijd zitten ze vol vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen wat ervoor zorgt dat ze vochtafdrijvend zijn en hebben een gunstige werking op je bloeddruk.
De witte asperges volgens de ‘originele’ Brabantse wijze zijn natuurlijk super lekker, maar ook dit recept is eentje om te delen.
Bereidingstijd: ongeveer 40 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 14 witte asperges;
- 12 groene asperges;
- 1 el olijfolie;
- Snuf suiker;
- 1,5 dl runderfond;
- 2 dl Hollandaise saus;
- 1 tl Balsamico azijn;
- 15 g bieslook;
- 50 g olijfolie;
- Peper en zout.
En zo maak je het:
- Begin met het voorbereiden van de witte asperges. Schil de witte asperges, snijd zo’n 2 cm van de onderzijde af en doe ze in een vacuümzak;
- Voed dan de 15 ml olijfolie, snuf suiker en snuf zout toe en trek het geheel vacuüm.
- Kook de witte asperges sous-vide op 92 °C in ongeveer 18-20 minuten, in een sous-vide pan of in een combi steamer *;
- Maak ondertussen de bieslookolie. Snijd hiervoor de bieslook in stukjes en doe deze met de 50 g olijfolie en een snuf zout en peper in een blender of in een maatbeker met staafmixer, mix het tot een geheel en laat het staan tot gebruik;
- Schil vervolgens ook de groene asperges en blancheer ze in kokend water met wat zout in 3-5 minuten, afhankelijk van de dikte;
- Snijd dan zowel de witte als groene asperges in drieën en brand de asperges met een brander af;
- Laat de runderfond inkoken tot 1/3 en hou dit apart;
- Verwarm de Hollandaise saus en voeg de Balsamico azijn toe, en houdt het geheel warm;
- Verdeel de gebrande asperges over 4 borden en garneer met de Hollandaise saus, de ingekookte runderfond en bieslookolie en serveer direct.
Eet smakelijk!
* De witte asperges worden volgens het originele recept van Unilever sous-vide gegaard, maar mocht je hier niet de mogelijkheid voor hebben: koken in een pan met water en wat zout en snufje suiker kan ook heel goed. Kook hiervoor de asperges gedurende 10 minuten, zet dan het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten in het hete water staan.
*Dit artikel bevat een affiliate link*