Recept witlofsoep met blauwschimmelkaas
Witlof kan je op vele manieren bereiden namelijk rauw in salades, gegratineerd uit de oven, gestoofd of je kan er, zoals Heleen nu heeft gedaan, een lekker soepje van maken. Het recept voor deze witlofsoep is afkomstig van 24Kitchen, van chef John Gerdsen. Hij heeft ook een kookboek uitgebracht, over de Franse keuken. Deze soep is heerlijk romig door gebruik te maken van een liaison. Dit is een Franse techniek om soepen romig en fluweelzacht te maken. Officieel heet de soep dan een velouté. Liaison is een mengsel van eigeel en room, wat op het laatste aan de soep wordt toegevoegd.
Bereidingstijd: ongeveer 35 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 1 kg witlof;
- een ui;
- 1 teentje knoflook;
- 1 el boter;
- 2 el bloem;
- 100 ml witte port;
- 1,5 l groentebouillon;
- 3 eidooiers;
- 250 ml room;
- Peper en zout;
- 12 plakken gerookt spek;
- 100 g blauwschimmelkaas;
- 50 g verse walnoten;
- Bosje bieslook.
En zo maak je het:
- Halveer allereerst de stronkjes witlof en haal de harde kern eruit. Deze is wat bitter van smaak;
- Houd een aantal hele blaadjes apart voor de garnering en snijd de rest van de witlof in stukken;
- Pel en snipper de ui en hak de knoflook;
- Smelt vervolgens de boter in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook samen. Zorg ervoor dat het niet bruin kleurt;
- Voeg de bloem toe en bak deze zo’n 2 minuten mee. Dit zorgt straks al voor een deel van de binding van de soep;
- Meng dan de witlof door het mengsel en laat het zo’n 5 minuten zachtjes meebakken;
- Blus het geheel af met de witte port en voeg de bouillon toe. Breng de soep aan de kook en laat het geheel gedurende 10 minuten zachtjes doorkoken;
- Bak intussen de plakken spek in een droge koekenpan knapperig en laat ze uitlekken op wat keukenpapier;
- Pureer de soep met een staafmixer tot een glad mengsel;
- Roer met een garde de eidooiers met de room goed door elkaar;
- Zet vervolgens de soep op een laag pitje en zorg dat het niet meer kookt wanneer je de liaison toevoegt;
- Voeg de liaison al roerend toe aan de soep. Je ziet gelijk dat de soep een romig uiterlijk krijgt en ook wat dikker wordt. Laat de soep nu niet meer koken!;
- Breng de soep op smaak met zout en peper;
- Schep dan de soep in de soepkommen. Garneer ze met de achtergehouden witlofblaadjes, spek en walnoten;
- Kruimel tenslotte de blauwschimmelkaas er overheen en maak het geheel af met wat fijngesneden bieslook.
Geniet van deze lekkere witlofsoep! Ben je dol op soep, probeer dan ook eens deze uit!
*Dit artikel bevat een affiliate link*
