Recept wasabi-tofu met sesamzaad
Uit het kookboek ‘de Flexitariër’ van Jo Pratt komt dit recept van wasabi-tofu. Alle recepten in dit kookboek zijn smaakvol en voedzaam waarin groenten de hoofdrol spelen voor de (part-time) vegetariër. Maar het kookboek bevat ook tips om alle gerechten met vlees of vis te maken. In dit geval kun je in plaats van tofu ook biefstuk gebruiken, dat is ook superlekker!
Het kookboek bevat recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner en heeft ook verschillende heerlijke dips en hapjes in het assortiment. Dus voor alle eetmomenten staat er iets lekkers in het boek. En het is ook makkelijk als je een gemengd gezelschap hebt, waarbij er een aantal geen vlees/vis eten, maar je nog steeds een lekker gerecht wil serveren die niet heel erg afwijkt van de rest van het menu.
Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 100g diepvrieserwten;
- 100g gedopte edamame, uit blik of diepvries;
- 150g radijsjes;
- 10g ingelegde gember (of meer naar smaak);
- 1 el geroosterde sesamolie;
- 1 el pinda-olie (of andere neutrale olie);
- Sap van 1 limoen;
- 2 tl sojasaus;
- 1 tl honing;
- 450g stevige tofu;
- 2 tl wasabipasta;
- 3 el sesamzaad;
- ½ tl zout;
- 1 el maismeel.
En zo maak je het:
- Blancheer allereerst de diepvrieserwten voor een paar minuten in kokend water, giet af en spoel ze af met koud water zodat ze niet doorgaren en mooi frisgroen blijven;
- Snijd de radijsjes in plakjes en de ingelegde gember in reepjes;
- Maak een dressing in een kom met de sesamolie, pinda-olie, limoensap, sojasaus en de honing;
- Voeg vervolgens de uitgelekte erwtjes, edamame-boontjes, radijsjes en gember-reepjes toe en schep alles door elkaar;
- Giet de tofu af en snijd deze in 8 plakken van ongeveer 1 cm dik;
- Dep dan de tofu droog met keukenpapier en bestrijk ze aan 1 kant met de wasabi-pasta;
- Meng het sesamzaad met het zout en maismeel op een bord;
- Druk de plakken tofu in dit mengsel totdat ze helemaal bedekt zijn met het sesam-mais-mengsel;
- Verwarm tenslotte wat neutrale olie in een koekenpan en bak de plakken tofu op een middellaag vuur in 2-3 minuten per kant goudbruin.
Serveer de tofu direct met de salade erbij.
Eet smakelijk!
