Recept voorgerecht met gegrilde eendenborst
Nu de feestdagen weer voorbij zijn, wil het niet zeggen dat we geen feestelijke gerechten meer kunnen maken. Nu vond Heleen dit Oosters recept voor een voorgerecht in een oud kookboekje van de Ikea ‘Pittig, pittiger, pittigst’. Het is een makkelijk te maken gerechtje en is een lekkere start van een diner, met een Oosters tintje.
Bereidingstijd: ongeveer 55 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 2 kaneelstokjes;
- 1 el geraspte gemberwortel;
- 1 ¼ dl sojasaus;
- 4 el sake*;
- 4 el water;
- 3 el bruine suiker;
- 1 tl wasabi;
- 3 eendenborstfilets;
- 2 lente-uitjes.
*Als je geen sake hebt, kun je dit ook vervangen door droge sherry
En zo maak je het:
- Breng allereerst in een pan de sojasaus, sake, water, bruine suiker, gemberwortel en kaneelstokjes aan de kook;
- Roer het mengsel tot de suiker is opgelost en laat het op zacht vuur 5 minuten trekken;
- Neem vervolgens de pan van het vuur en los de wasabi in het mengsel op en laat het geheel afkoelen, dit is de marinade voor de eendenborstfilets;
- Snijd het vel van de eendenborstfilets kruislings in met een scherp mes, zorg ervoor dat je niet in het vlees snijdt, en leg ze in een diepe schaal;
- Schenk vervolgens iets meer dan de helft van de marinade over de eendenborstfilets;
- Dek de schaal af en laat de eendenborstfilets minimaal 30 minuten in de koelkast marineren;
- Leg dan de eendenborstfilets met de velkant naar beneden in een koude koekenpan. Je hoeft geen boter of olie te gebruiken, het vet uit het vel is voldoende om de eendenborstfilets niet aan de pan te laten plakken;
- Bak de eendenborstfilets zo’n 8 minuten op de velkant op middelhoog vuur, draai ze vervolgens om en bak aan de andere zijde nog 2-3 minuten;
- Haal de eendenborstfilets uit de pan en laat ze onder aluminiumfolie 5-10 minuten rusten. Snijd eendenborstfilets nooit direct, dan gaan alle sappen verloren;
- Ondertussen kan je de lente-uitjes in dunne reepjes snijden en verwarm de achtergebleven marinade;
- Snijd tenslotte de filets in schuine plakken en verdeel deze over 4 borden. Schenk hierover de warme marinade (of serveer deze in een klein schaaltje ernaast) en bestrooi met de reepjes lente-ui.
Eet smakelijk! Hou jij ook van een Oosters recept of ben jij van een andere keuken?