Recept broodpudding van krentenbollen
Iedereen heeft wel eens krentenbollen liggen die eigenlijk te droog zijn om nog op te eten. Het is gemakkelijk om deze dan alsnog weg te gooien maar het is nog beter om er een lekker recept van te maken. Juist oud brood leent zich goed voor het maken van broodpudding. In dit recept wordt ook een appel toegevoegd zodat de smaak van de broodpudding net wat frisser zal smaken.
Broodpudding is het lekkerst als deze warm geserveerd wordt, eventueel met een bolletje vanille-ijs erbij.
Bereidingstijd is ongeveer 90 minuten; (30 minuten voorbereidingstijd en 60 minuten in de oven).
Voor 4 personen heb je nodig:
- 3 oude en dus droge krentenbollen*;
- 1 stevige zoetzure appel;
- 1 eetlepel citroensap;
- 30 gram boter;
- 100 gram suiker;
- 200 ml melk;
- 1 eetlepel vanille extract;
- 3 grote eieren;
- 1 theelepel kaneelpoeder.
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 160 °C en vet een ovenschaal in;
- Snijd (of scheur) vervolgens de krentenbollen in stukjes van ongeveer 2 cm groot;
- Schil de appel en snijd deze in blokjes, besprenkel ze met het citroensap;
- Meng dan de brood- en appelblokjes door elkaar en doe deze in de ovenschaal;
- Verwarm in een pannetje de boter, suiker, vanille extract, kaneel en melk tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Laat het mengsel vervolgens afkoelen tot lauwwarm;
- Klop vervolgens de eieren los, meng dit door het lauwe melk-mengsel en giet het in de ovenschaal over de brood en appelstukjes;
- Druk met een vork alle broodstukjes onder de vloeistof, anders gaan ze verbranden;
- Bak dan de broodpudding voor ongeveer 60 minuten in de oven tot hij gaar en goudbruin is.
Eet smakelijk!
* Mocht je niet in het bezit zijn van oude uitgedroogde krentenbollen, kun je deze ook makkelijk zelf nabootsen: snijd de krentenbollen die je hebt in blokjes van ongeveer 2cm. Leg deze dan in een magnetron-bestendige schaal en zet deze voor 60 seconden in de magnetron. Laat de blokjes vervolgens uitdampen en afkoelen, en herhaal dit proces tot ze uiteindelijk uitgedroogd zijn.
Mocht je vaker willen koken met de ingrediënten die je al in huis hebt en zo weinig mogelijk willen weggooien? Ben je benieuwd welke recepten je nog kunt maken met de restjes die je nog hebt liggen? Check dan eens het boek ‘Instock Cooking’ ‘Geen rare fratsen of onverkrijgbare spullen, de basis voor alle recepten komt immers gewoon uit de supermarkt. Alle conserveertechnieken zijn simpel verwoord; iedereen die boodschappen doet bij de supermarkt kan ermee aan de slag.’ – Jonah Freud in Het Parool
*Dit bericht bevat een affiliate link*
1 comment