Recept versgebakken focaccia brood
Focaccia is een heerlijk Italiaans brood, wat je heel makkelijk zelf kunt maken. Ook de toppings op je brood kun je zelf variëren, van klassiek zout en rozemarijn, cherrytomaatjes met basilicum of olijven met feta bijvoorbeeld.
Versgebakken is dit brood het lekkerst, maar je kunt het ook 2-3 dagen bewaren als je het luchtdicht verpakt. Als je het dan alsnog weer wat knapperig wil maken, kun je het besprenkelen met wat water en het gedurende 8 minuten bij 180°C in de oven bakken.
Het recept van dit heerlijke brood heeft Heleen gevonden op de site van Rutger. Voor dit recept moet je wel even de tijd nemen, want het brooddeeg moet lang rijzen, maar dan heb je ook wat. Je kunt dit brood bij de borrel serveren, of als bijgerecht bij een maaltijd of lekker bij een kop soep.
Bereidingstijd: ongeveer 2,5 uur (waarvan 2 uur rijzen)
Wat heb je nodig:
- 500 g bloem;
- 10 g zout;
- 7 g gedroogde gist (dit is 1 zakje);
- 30 ml olijfolie (dit is 2 eetlepels);
- 240 ml lauwwarm water;
- Extra olijfolie;
- Topping naar keuze.
En zo maak je het:
- Doe allereerst de bloem, zout, gist, 30 ml olijfolie en het water in de kom van je keukenmachine en meng alles door elkaar. Kneed het vervolgens gedurende 10 minuten in de keukenmachine. Het is een vrij plakkerig deeg, dit is de bedoeling. Voeg vooral geen extra bloem toe;
- Vet dan een kom in met wat olijfolie en stort het deeg hierin. Dek af met plastic folie en laat het gedurende 1 uur op een warme en tochtvrije plek rijzen;
- Vet een bakvorm van ongeveer 25×35 cm in of bekleed deze met bakpapier;
- Stort hierin voorzichtig het gerezen deeg. Probeer hierbij de luchtbellen die in het deeg zitten zoveel mogelijk intact te houden. Rek het deeg voorzichtig uit totdat de vorm helemaal gevuld is;
- Bestrijk vervolgens de bovenkant met wat olijfolie en beleg met de topping naar keuze. Heleen heeft hier gekozen voor zeezout flakes en rozemarijn;
- Dek het deeg weer voorzichtig af met plastic folie en laat het nogmaals 1 uur rijzen;
- Verwarm intussen de oven voor op 220°C;
- Druk dan op verschillende plekken kuiltjes in het deeg met je vingertoppen en bak het brood in het midden van de oven gedurende 20-25 minuten goudbruin en gaar;
- Laat tenslotte de focaccia afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*