Recept ingelegde venkel met buikspek
Venkel is een heerlijke frisse groente met een lichte anijs-smaak en erg gezond! Je kunt het op vele verschillende manieren bereiden: koken, roosteren, stoven en bijvoorbeeld als salade. Heleen heeft hier nog iets anders mee gedaan, zij heeft gekozen voor ingelegde venkel.
Voor de ingelegde venkel heb je nodig:
- 125 ml water;
- 65ml rijstwijnazijn;
- 50g kristalsuiker;
- 5g zeezout;
- 1el korianderzaad;
- 1el limoensap;
- 1 venkelknol.
En zo maak je het:
- Meng alle ingrediënten, behalve de venkel, in een kleine pan en breng dit aan de kook tot de suiker volledig is opgelost. Laat het daarna afkoelen.
- Snijd vervolgens de venkel in de lengte doormidden en verwijder eventuele verkleurde delen. Schaaf dan deze groente, op een mandoline, tot dunne plakken.
- Doe de geschaafde venkel in een vacuümzak en voeg de vloeistof toe. Trek dan vacuüm en leg het 2 uur in de koeling. Tijdens het vacumeren breekt de structuur van de venkel namelijk sneller af, waardoor het lijkt dat het al langer ingemaakt is. Mocht je geen vacuümeer-machine hebben, kun je het bijvoorbeeld ook in een druk-sluit zakje doen en dan de lucht eruit drukken door de zak in een waterbad te houden.
- Om er een bijzonder hapje van te maken, heeft Heleen er wat spek bij gemaakt. Dit vergt wel wat voorbereiding aan tijd maar is heel simpel om te maken.
Wat heb je hiervoor nodig:
- 300ml cola (geen light);
- 100ml japanse sojasaus;
- 30ml rijstwijnazijn;
- 600g speklapjes.
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 130°C en meng vervolgens de cola, sojasaus en rijstwijnazijn.
- Leg vervolgens de speklapjes in een ovenschaal waar het net in past en giet de marinade erover.
- Zet dit in de oven voor 2 uur en laat het afkoelen in de vloeistof.
- Snijd dan de speklapjes in plakjes en drapeer ze over de geschaafde venkel.
Eet smakelijk!