Op bezoek bij VeggieWorld
Op 29 februari en 1 maart vond de oudste en grootste Europese beurs voor de vegan lifestyle, ‘VeggieWorld’ plaats. Deze beurs is uiteraard niet alleen voor veganisten maar ook voor vegetariërs, flexitariërs of mensen die gewoon geïnteresseerd zijn om te zien wat je allemaal met plantaardige producten kunt maken. Zo werden er diverse lezingen en kookdemonstraties gegeven.
Workshops
Heleen ging namens ‘Chicamoms’ op pad en heeft op de beurs 2 kookdemonstraties bijgewoond. De eerste was van ‘Valentina Nelissen’. Zij is danseres, kok en ze geeft kookles. Sinds 5 jaar is Valentina directeur van ‘Deshima en het Kushi Institute of Europe in Amsterdam’, wat zich richt op gezonde leef- en eetwijzen. De ouders van Valentina hebben dit instituut opgericht.
Misosoep
Tijdens deze workshop heeft ‘Valentina’ een heerlijke misosoep gemaakt, waarvan haar recept terecht is gekomen in het kookboek van Alexander Gershberg.
Gevulde paprika’s
Ook heeft Heleen een workshop bijgewoond van ‘Keren Rubenstein’. Keren is opgegroeid in Israël, een tijd in Amerika gewoond maar woont nu in Nederland. Haar recepten zijn daarom ook beïnvloed door verschillende culturen en gebruiken. Tijdens de demonstratie heft Keren gevulde paprika’s gemaakt. Het gerecht kan ook met gehakt gemaakt worden maar uiteraard werd er tijdens de beurs enkel veganistisch gekookt. Op haar site staan nog meer lekkere gerechten.
Vega Bossche Bol & Macarons
Tijdens deze beurs werden er ook verschillende nieuwe veganistische producten getoond, zo ook de veganistische Bossche Bol, van My Cakes uit Monster. Uiteraard moest deze wel even door Heleen geproefd worden of deze veganistische versie een klein beetje in de buurt komt van de ‘echte’ Bossche Bol. En voor een veganistische variant was deze zeker niet slecht! Heel bijzonder dat ze soezen kunnen maken zonder ei!
Een andere bijzondere stand was die van ‘Smaakaron’, een bakker uit Groningen die vegan macarons wist te maken met aardappel eiwit.
Vegan Kaas
Daarnaast waren er meerdere stands van veganistische kaasmakers. De bezoekers op de beurs konden stemmen wie de beste Vegan kaas heeft weten te maken. Daarnaast was er ook een jury aanwezig die een oordeel velde over de kazen. Kaasmaker ‘Max&Bien’ uit Amsterdam wist de publieksprijs in de wacht te slepen voor hun blauwader kaas en bij de jury was de brie van ‘Petit Veganne’ uit Frankrijk favoriet. Heleen heeft deze kazen ook geproefd en was er ook zeker over te spreken. De brie is gemaakt op basis van cashewnoot en heeft een romige structuur & smaak van brie. Knap gedaan van deze Franse kaasmakers!
Vegan Wijn
En voor bij de lekkere kaas was er ook veganistische wijn beschikbaar. ‘Granada Wijnen’ was op de beurs met een selectie van hun Spaanse vegetarische en veganistische wijnen. Nooit geweten dat wijn niet vegetarisch/veganistisch was maar de wijnen die Heleen heeft geproefd op de beurs smaakten zeker naar meer! Nelleke & Dick van ‘Granada wijnen’ weten enthousiast te vertellen over hun ervaringen met bijzondere wijnmakers in Spanje. Heleen heeft 2 roden wijnen gekocht om hier een bijzonder gerecht bij te bedenken.
Zepig
Naast alle veganistische eet- en drinkmogelijkheden, waren er ook stands op de beurs met kleding en verzorgingsproducten, waaronder ‘Zepig’. Heleen heeft hier shampoo bars van ‘Helemaal Shea’ gekocht. Dit is een zeepmakerij uit Noord-Holland en maakt biologische en vegan producten met alleen maar natuurlijke ingrediënten.
Heleen heeft op de Vegan beurs een leuke, inspirerende middag gehad en er is een wereld voor ons open gegaan! Omdat ik zelf (echt wel, de kaasliefhebber die ik ben!) ook een stukje brie heb van ‘Petit Veganne’ laat ik jou via Instagram weten wat ik van de smaak vind.
Zou jij brie eten op basis van cashew?
*Dit artikel bevat een affiliate link*