Recept vegan frambozentaart voor Valentijn
Op de site van Dalí, genaamd ‘Zonderzooi’ vond Heleen deze vegan frambozentaart. En het is echt een plaatje. Ook gelijk ideaal voor Valentijnsdag, als je jouw geliefde wil verrassen met een lekker taartje.
Deze taart is ook nog eens lactosevrij en glutenvrij. De recepten op de site van Zonderzooi zijn vegetarisch en/of vegan. Ook deelt ze tips voor een gezonde lifestyle. Doordat in dit recept agar agar wordt gebruikt in plaats van gelatine, moet je er wel rekening mee houden dat agar agar een bindkracht van 2-3 dagen heeft, daarna verliest het zijn bindkracht en valt je taart uit elkaar. Dus je moet de taart niet al te lang van te voren maken.
Extra leuk is om voor Valentijn je taart in deze springvorm te maken.
Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten + 3 uur opstijven in de koelkast.
Voor 1 taart (springvorm met doorsnede van 16 tot 20 cm):
- 185 g dadels;
- 150 g amandelen;
- 1 tl kokosolie;
- 250 ml kokosyoghurt;
- 100 g (diepvries) frambozen;
- 1 el ahorn siroop (honing kan ook, maar dan is je taart niet meer vegan);
- 2 g agar agar;
- 100 ml water;
- Handje frambozen en blauwe bessen voor garnering.
En zo maak je het:
- Wanneer je diepvriesframbozen gebruikt, laat deze allereerst goed ontdooien;
- Laat de dadels 10 minuten zacht worden in warm water;
- Doe vervolgens de amandelen in een keukenmachine en mix ze in een paar minuten fijn. Je kunt hier overigens ook amandelmeel voor gebruiken;
- Voeg de kokosolie en de geweekte en uitgelekte dadels toe en mix weer tot het een fijngemalen massa is geworden;
- Bekleed dan de bodem van de springvorm eventueel met bakpapier, maar vet de vorm niet in;
- Verdeel de amandel-dadel-massa over de bodem van de springvorm en druk het aan en strijk het glad met een spatel of lepel en zet deze in de koelkast om op te stijven;
- Spoel vervolgens de keukenmachine om en voeg de frambozen, kokosyoghurt en ahornsiroop toe en mix tot een gladde roze massa;
- Doe de agar agar samen met het water in een steelpannetje en breng het zachtjes aan de kook terwijl je continu blijft roeren. Wanneer het dikker wordt, laat je het nog even doorkoken en haal het vervolgens van het vuur. Laat 2 minuten afkoelen;
- Voeg dan de frambozen massa langzaam toe aan het agar-agar-mengsel en roer alles goed door elkaar;
- Giet de frambozenmassa nu over de bodem in de springvorm en zet minimaal 3 uur in de koelkast om goed op te stijven. Let op: dek de springvorm niet af. Daardoor werkt de agar agar minder goed;
- Garneer tenslotte de taart met de frambozen en blauwe bessen en serveer direct.
Eet smakelijk en geniet van jouw Valentijnsdag!
*Dit artikel bevat een affiliate link*