Recept Varenyky – Oekraïense dumplings
Van het EK gaan we naar de vakantietijd met dit recept voor lekkere dumplings. Hoe internationaal kan je het hebben? Door Corona wisten veel mensen niet meer waar op vakantie te gaan en wie weet kom je nu ergens terecht waar je in eerste instantie niet aan had gedacht. Deze keer heeft Heleen een aantal recepten gevonden van de landen die ook in de poule zaten met Nederland. En wie weet ga jij ook wel die richting op met jouw vakantie deze keer!
Om af te trappen een Oekraïens gerecht ganaamd Varenyky. Het is de Oekraïense variant van pierogi, dat ook in de Poolse en Russische keuken en in andere Slavische landen wordt gegeten. Het zijn deegflapjes met vulling oftewel dumplings genaamd. Deze varenyky verschillen van andere pierogi-varianten door gebruik te maken van kefir in het deeg.
Er zijn veel verschillende vullingen mogelijk. Heleen heeft haar varenyky gemaakt met de gehakt-ui-vulling en ook de kaas-paddenstoelen-vulling.
Bereidingstijd: ongeveer 50 minuten (inclusief een half uur rusten van het deeg)
Wat heb je nodig voor een hoofdgerecht voor 4 personen:
Voor het deeg:
- 750 g bloem;
- 125 ml kefir;
- 1 à 2 eieren;
- 1 tl zout.
Voor de vullingen:
- 250 g gehakt;
- 1 ui;
- zout en peper;
- 150 g champignons;
- ½ teen geperste knoflook;
- 100 g geraspte kaas naar keuze;
- peterselie.
En zo maak je het:
- Meng allereerst de bloem, eieren, zout en kefir en kneed het geheel met een mixer tot een egaal soepel deeg. Voeg eventueel wat extra kefir toe als het deeg te droog is;
- Laat het deeg na het kneden afgedekt met plastic folie een half uur rusten;
- Maak ondertussen de vullingen;
- Voor de gehaktvulling: Snipper de ui en bak deze glazig. Voeg het gehakt toe en bak dit rul in 10-15 minuten. Voeg zout en peper naar smaak toe;
- Voor de kaas-paddenstoelenvulling: Hak de champignons grof en bak deze samen met de knoflook in wat olie tot het vocht van de paddenstoelen is verdampt;
- Laat het mengsel vervolgens afkoelen en meng er dan de geraspte kaas aan toe;
- Voeg naar smaak zout, peper en peterselie toe;
- Als de vullingen klaar zijn en het deeg voldoende gerust heeft, rol je het deeg uit tot een dikte van 2-3 mm;
- Steek dan rondjes uit het deeg met bijvoorbeeld een kookring;
- Leg op ieder deegrondje wat vulling in het midden en vouw het rondje dubbel, zodat je een havel maan krijgt;
- Vouw de randjes goed dicht. Neem hiervoor een stukje van de rand tussen duim en wijsvinger, druk het samen en draai een kwartslag. Je kunt ook gebruik maken van een dumpling maker;
- Vul vervolgens een ruime pan voor de helft met water, voeg wat zout toe en breng het aan de kook;
- Laat steeds 3-4 varenyky met een schuimspaan in het kokende water zakken. Als ze boven komen drijven, zijn ze gaar. Schep ze dan uit de pan, en houd ze warm in een voorverwarmde schaal;
- Je kunt de varenyky ‘naturel’ eten, traditioneel met zure room of ze voor het eten nog kort in boter te bakken.
Eet smakelijk en geniet van jouw zomervakantie!

1 comment