Recept Turkse kiptapenade
Het recept voor deze tapenade komt uit het kookboek ‘Karsu’s kitchen’. In het Turks heet deze tapenade ‘çerkez tavuğu’, dat klinkt gelijk een stuk beter. Deze tapenade is makkelijk om te maken, en natuurlijk erg lekker!
Karsu is van veel markten thuis, ze is zangeres, pianiste, componiste en heeft haar eigen kookprogramma op 24Kitchen. Karsu’s kitchen is haar eerste kookboek, en bevat bijzondere recepten van haar familie en de streek waar ze vandaan komt.
In het recept wordt gebruik gemaakt van pul biber. Dat zijn eigenlijk grof gemalen rode Aleppo-pepers en mild van smaak. Tegenwoordig kun je pul biber ook in de supermarkt vinden. Qua uiterlijk lijkt het op gedroogde chilipeper, maar dat is toch echt heel anders van smaak.
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 1 kipfilet;
- 1 kippenbouillonblokje;
- 30 g walnoten;
- 1 teentje knoflook;
- 15 g (Turks) brood;
- 2 el yoghurt;
- 1 ½ el mayonaise;
- 1 tl zout;
- 1 tl zware peper;
- 25 g boter;
- 1 tl pul biber.
En zo maak je het:
- Leg de kip allereerst in een kleine pan, voeg 300 ml kokend water toe en het bouillonblokje. Kook de kip in 20 minuten gaar;
- Haal de kip uit de pan en laat deze afkoelen. Bewaar wel de bouillon, die heb je nog nodig;
- Doe vervolgens de walnoten samen met de knoflook en brood in de keukenmachine en maal het fijn;
- Voeg 5 el van de bouillon toe, de yoghurt, mayonaise en de helft van het zout & peper toe en maal nog in de keukenmachine tot een smeuïg mengsel;
- Trek/pluk dan het afgekoelde kippenvlees in stukjes;
- Meng in een kom de kip met het walnootmengsel en schep het in een serveerschaal;
- Laat vervolgens de boter in een klein pannetje zachtjes smelten. Voeg dan de pul biber en de rest van het zout en peper toe;
- Sprenkel de gesmolten boter over de kiptapenade en serveer.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*