Recept truffel paddenstoelen met witlof en fondant aardappeltjes
Wil je witlof warm serveren, maar op een originele manier? Op de site witlof.nl staan verrassende recepten, waaronder deze risotto. Nu kun je de paddenstoelen en witlof ook als bijgerecht maken voor bij een gebakken biefstukje en fondant aardappeltjes bijvoorbeeld. Hou je niet zo van de smaak van truffel? Dan kun je deze ook achterwege laten. De smaak is dan wel minder intens, maar nog steeds heel lekker.
De fondant aardappeltjes kun je ook in kleine hartvormpjes uitsteken, dat is een leuk idee voor tijdens Valentijnsdag. Fondant aardappeltjes zijn heerlijk krokant van buiten, maar smeuïg van binnen. Het kost even wat tijd, maar de oven doet het meeste werk. Het recept dat hier gevolgd wordt komt van de site van Inge. op haar site staan nog veel meer mooie recepten!
Bereidingstijd: 40 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 4 witlofstronken;
- 400 g gemengde paddenstoelen;
- 1 el truffeltapenade;
- 3 el geraspte Parmezaanse kaas;
- Scheutje witte wijn;
- 12 aardappelen;
- 50 g boter;
- 4 el olijfolie;
- 10 takjes tijm;
- 250 ml kippenfond;
- 4 biefstukjes;
- Zeezout;
- Peper
En zo maak je het:
- Begin met het voorbereiden van de fondant aardappeltjes;
- Verwarm hiervoor de oven voor op 220°C;
- Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van 1 ½ cm, iets dikker mag ook;
- Gebruik een ronde uitsteker om mooie rondjes uit de plakken aardappel te steken;
- Spoel de aardappelrondjes af met koud water en dep ze droog;
- Verhit de olie in de pan en voeg de boter toe;
- Bestrooi de aardappelrondjes aan boven- en onderkant met zout en peper en zet ze rechtop in de pan en bak ze op middelhoog vuur totdat de onderkant een bruin korstje heeft gekregen;
- Draai de aardappeltjes om en laat ook de andere kant een mooi bruin korstje krijgen;
- Heb je geen pan die in de oven kan, verplaats dan de aardappeltjes met het bakvet naar een ovenschaal;
- Giet er dan de kippenfond bij, zodat de aardappeltjes 2/3 onder staan;
- Voeg de helft van de tijm toe en laat de aardappeltjes in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar worden;
- Als de aardappeltjes in de oven staan, kun je de paddenstoelen schoonmaken met een borsteltje of keukenpapier en snijd deze dan in stukken;
- Snijd ook de witlof in stukken;
- Doe een beetje olijfolie in een pan en bak hierin de paddenstoelen aan;
- Voeg vervolgens de witlof toe en bak deze mee;
- Ris de blaadjes van de takjes tijm en doe de tijmblaadjes ook in de pan;
- Blus het geheel af met een scheutje witte wijn;
- Voeg dan de truffeltapenade toe en roer het door elkaar;
- Bestrooi de biefstukjes met peper en zout en bak ze naar wens;
- Verdeel de biefstukjes over 4 borden met de fondant aardappeltjes;
- Leg op elk bord wat van de groenten erbij en garneer met de geraspte Parmezaanse kaas en serveer direct.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*

1 comment