Recept tomatengalette met noten-kruiden crumble
Een galette is een Franse platte taart, waarbij de randen naarbinnen zijn gevouwen en op een bakplaat wordt gebakken in plaats van in een taartvorm. Je kunt hier ook heel goed het kant-en-klare quiche-/taartdeeg van ‘Tante Fanny’ gebruiken, als je geen zin (of tijd) hebt om het deeg zelf te maken. Het is een makkelijk recept en je kunt de galette ook koud eten samen met een frisse salade, dan is het een heerlijk gerecht als het warm weer is.
Vaak zie je ook galettes met fruitvulling!
Bereidingstijd: ongeveer 1 uur 50 minuten (45 minuten als je kant-en-klaar deeg gebruikt)
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 225 g bloem;
- 2 tl gedroogde kruiden (oregano/tijm);
- 4 el olijfolie;
- 100 g boter;
- 300 g (gemengde) tomaten;
- 1 sjalot;
- 1 teentje knoflook;
- 100 g hummus;
- 1 tl gedroogde oregano;
- 1 el gehakte bladpeterselie;
- 2 el gehakte dille;
- 1 el zonnebloempitten;
- 2 el gemengde noten;
- 2 el panko;
- Verse munt;
- Peper en zout.
En zo maak je het:
- Maak allereerst het deeg. Meng hiervoor de bloem met de gedroogde kruiden, 1 el olijfolie en 4 el water. Snijd de koude boter in kleine blokjes en kneed deze snel door het het bloemmengsel tot een homogeen deeg;
- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast;
- Verwarm vervolgens de oven voor op 180 °C;
- Pel en snipper de sjalot en de knoflook en fruit ze aan in 1 el olijfolie;
- Was dan de tomaten en snijd ze in plakjes of halveer kleine tomaatjes;
- Hak de gemengde noten fijn in een blender en meng de zonnebloempitten, gedroogde kruiden, panko en 2 el olijfolie erdoorheen voor de crumble;
- Rol vervolgens het deeg uit en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat;
- Bestrijk de bodem met de hummus, maar houdt 2-3 cm van de rand vrij;
- Verdeel de gebakken sjalot en knoflook over de hummus;
- Leg dan de plakjes tomaat er op en maal er wat zout en peper overheen;
- Verdeel de crumble over de tomaten en vouw de randen van het deeg naar binnen. Het is een rustieke taart, dus je hoeft het niet heel erg netjes te doen;
- Bak de galette in 25-30 minuten in het midden van de oven;
- Garneer tenslotte de galette met wat gehakte muntblaadjes en serveer.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*
