Recept mosselen op z’n Italiaans
Afgelopen jaar was ik op vakantie in Italië. Nu hou ik enorm van lekker eten en vooral van het pure eten zoals de Italianen dit maken. In Lerici kwamen we op aanraden van een Italiaanse vriendin bij een restaurant terecht, die we anders zonder haar advies nooit hadden gevonden. Supermooi uitzicht op zee en daar hebben we de lekkerste gevulde mosselen ooit gegeten, oftewel ‘Cozze Ripiene’, zoals ze in Italië heten.
We zouden het recept krijgen van de schoonmoeder van deze Italiaanse vriendin, maar dat was nogal lastig qua vertaling. Daardoor ben ik zelf maar op onderzoek uit gegaan. Elke streek in Italië heeft zijn eigen gebruiken en variant van gevulde mosselen. Tenminste, op internet kom je enorm veel verschillende recepten tegen. Het resultaat is niet helemaal hetzelfde als op dat mooie terras aan de Ligurische zee maar kwam toch aardig in de buurt. Nu smaakt het eten op vakantie altijd net iets anders want thuis heb ik geen prachtig uitzicht, altijd zon en het relaxte gevoel van vakantie, tja.
Het recept kost wel wat tijd maar ik beloof je dat het de moeite waard is!
Recept
Wat heb je nodig
- 2 kg mosselen;
- een bosje peterselie;
- een teentje knoflook;
- 100g geraspte Parmezaanse kaas;
- 50g Mortadella;
- 300g gehakt;
- paneermeel;
- 1 ei;
- 1 fles tomatensaus met basilicum;
- witte wijn;
- peper en zout.
Zo maak je het
- Spoel de mosselen goed af;
- Stoom vervolgens de mosselen in de witte wijn totdat de schelpen open gaan;
- Giet ze af (bewaar het kookvocht) en laat ze afkoelen;
- Haal zo’n 100g mosselvlees uit de schelpen en maal dit in een keukenmachine samen met het gehakt, de Mortadella, Parmezaanse kaas, peper, knoflook en ei tot een gladde maar stevige massa;
- Voeg dan eventueel naar smaak nog wat zout toe;
- Omdat de mosselen natuurlijk al zilt van zichzelf zijn, en ook de Parmezaanse kaas zout is, hoef je waarschijnlijk niet veel zout toe te voegen;
- Vul de geopende schelpen (met mossel) met het gehaktmengsel en druk de schelpen weer iets dicht;
- Doe vervolgens de tomatensaus in een grote pan en voeg hier de gevulde mosselen aan toe;
- Voeg hier een gedeelte van het mossel-kookvocht aan toe en eventueel nog witte wijn, zodat de mosselen volledig in de saus zitten;
- Laat dan de gevulde mosselen zachtjes gaar stoven, dit duurt ongeveer 20-30 minuten;
- Vlak voor het serveren kan je er wat verse peterselie overheen doen.
Enne, neem er vooral een lekker glas wijn bij. De Italianen drinken graag witte wijn bij dit gerecht maar als je een voorkeur (zoals ik) voor rode wijn hebt, smaakt dat ook prima!
1 comment
Dat klinkt lekker! Ik zal het ook eens proberen :-). Ik hou ook echt van Italiaans eten, heerlijk!