Recept Franse appeltaart
Waar de eerste appeltaart vandaan komt is niet duidelijk, maar er zijn duidelijk verschillen tussen de Nederlandse, Franse, Engelse, Zweedse en Amerikaanse variant van deze taart.
Op de website van Rutger van den Broek heeft Heleen dit recept voor Franse (of Normandische) appeltaart gevonden. Met een smeuige laag frangipane is deze open appeltaart een lekkere afwisseling van de ‘standaard’ Nederlandse variant met rozijnen. Door de appelpartjes een paar minuten in kokend water te leggen, worden ze zachter en kun je ze makkelijker buigen om ze in een mooie ronde vorm in de taart te leggen. Je kunt deze taart zowel warm, lauwwarm als koud eten, net waar je zin in hebt (of hoe lang je kunt wachten met eten).
Bereidingstijd: ongeveer 1 uur en 40 minuten
Wat heb je ervoor nodig:
Voor het deeg
- 175 gram bloem;
- 75 gram witte basterdsuiker;
- 40 gr amandelmeel;
- 100 gr boter, op kamertemperatuur;
- 1 ei;
- ¼ tl zout.
Voor de vulling
- 100 gr amandelmeel;
- 80 gr boter, op kamertemperatuur;
- 100 gr suiker;
- 30 gr bloem;
- 2 eieren;
- snuf zout;
- ½ citroen, rasp;
- 3 á 4 appels.
Verder nodig
- boter, om in te vetten;
- bloem, om uit te rollen;
- 1 el suiker;
- ½ tl kaneel;
- 50 gr abrikozenjam.
En zo maak je het:
- Doe allereerst alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed het tot een mooi samenhangend deeg. Zodra je een bal van het deeg kunt vormen is het goed, kneed het deeg niet langer dan nodig is. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast;
- Verwarm daarna de oven voor op 180 °C;
- Vet ondertussen een lage taartvorm, met een doorsnede van ongeveer 25 centimeter, in met boter. Makkelijk is om een vorm te gebruiken met een losse bodem;
- Doe voor de vulling het amandelmeel, boter, suiker, bloem, eieren, het zout en de citroenrasp in een kom en mix dit tot een egale massa. Dit is de frangipane vulling;
- Schil vervolgens de appels en snijd ze in dunne partjes. Leg de appelpartjes voor enkele minuten in kokend water en laat ze uitlekken;
- Kneed het deeg nog kort door en rol dit vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 à 4 millimeter. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd de randen netjes af;
- Verdeel dan de frangipane-vulling over de bodem en bekleed dit vervolgens van buiten naar binnen met de appelpartjes, zodat er een roosvorm ontstaat;
- Meng als laatste de suiker met de kaneel en strooi dit over de appels en bak de taart in 40 tot 50 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar;
- Haal de taart dan uit de oven en zet op een rooster om af te laten koelen;
- Verwarm tenslotte de abrikozenjam kort in een steelpannetje en bestrijk de nog warme Franse appeltaart daarmee voor een mooie glans.
Eet smakelijk. Ikzelf vind trouwens dat de taart ook super mooi is geworden.
Zoals je ziet is Heleen dol op taarten bakken (en ze vindt het ook erg lekker) en ikzelf geef helemaal niks om taart. Ik zal het altijd afslaan want je maakt mij er echt niet blij mee. Ben sowieso niet van het zoet, eet ook bijna nooit een koekje of snoep. Ik ben dan meer van het hartige en kaas is dan ook mega favoriet bij mij. Maar de geur van zelfgebakken appeltaart vind ik dan wel weer heel lekker!
En jij? Ben jij meer van het zoet of hartig of vind je het allebei lekker?