Recept voor een vrolijke lentetaart met bloemen
Bij een verjaardag hoort taart. Nu was ons mam ‘Marijke’ (de moeder van Marleen) jarig en zij houdt erg van bloemen en dat heeft Heleen als inspiratie gebruikt om deze vrolijke lentetaart te maken.
Voor deze taart heeft Heleen eerst een biscuit gebakken, die als basis dient. Hierbij heeft ze het recept gebruikt van ‘Rutger van den Broek’, die het eerste seizoen van ‘Heel Holland Bakt’ heeft gewonnen.
Voor een ronde vorm van 24cm doorsnede heb je het volgende nodig:
- 5 eieren;
- 150 g suiker;
- ¼ tl zout;
- rasp van ½ citroen;
- 150 g bloem.
Voorheen gebruikte Heleen altijd een kant-en-klaar biscuitmix, maar met tips van Rutger blijkt het ook super simpel te zijn om het zonder een mix te maken.
Zo maak je het:
Beslag
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Start dan met het beslag. Doe hiervoor de suiker, eieren, zout en citroenrasp in een hittebestendige kom en verwarm deze au-bain-marie. Als het mengsel ongeveer 37 °C is (als je het voelt met je vingers en het niet meer koud aanvoelt, maar ongeveer lichaamstemperatuur is), haal je de kom van de bain-marie en klop je deze verder totdat het mengsel op kamertemperatuur is.
- Zeef dan de bloem boven het mengsel en meng dit er voorzichtig doorheen met een spatel. Let hierbij wel op dat het mengsel goed luchtig blijft!
- Vet een springvorm in (van 24cm doorsnede) en bedek de bodem met bakpapier, dat vergemakkelijkt na het bakken, om de biscuit netjes uit de vorm te krijgen. Vul de vorm voor ongeveer 2/3 en bak voor ongeveer 25-30 minuten in het midden van de oven.
- Check of de biscuit gaar is door met een saté-prikker in de taart te prikken. Komt deze er schoon uit, dan is het gaar. Zo niet, dan nog voor een paar minuutjes terug de oven in.
Taartvulling
Vervolgens moet de vulling gemaakt worden. Hiervoor heeft Heleen voor de onderste laag sinaasappelmarmelade gemengd met lemon curd.
Voor de andere laag heeft ze een sinaasappelyoghurtbavarois gemaakt.
Hiervoor heb je nodig:
- 300g sinaasappelyoghurt (bijvoorbeeld van arla);
- 4 blaadjes gelatine;
- 125ml slagroom;
- eventueel partjes sinaasappel.
- Laat hiervoor de gelatine weken in koud water.
- Klop de slagroom stijf en spatel hier voorzichtig de sinaasappelyoghurt doorheen, vervolgens verwarm je de gelatineblaadjes met wat aanhangend water in een klein pannetje tot het gesmolten is en spatel je dit door het room-yoghurt mengsel.
Als je gebruik maakt van sinaasappelpartjes, kun je deze er nu ook doorheen mengen, en laat de bavarois opstijven in de koelkast voor minimaal 3 uur. - Als de taart goed is afgekoeld, wordt deze in 3 lagen gesneden en gevuld met bovenstaande vullingen.
- Vervolgens wordt de taart afgesmeerd met botercrème (250g roomboter op kamertemperatuur luchtig kloppen met 250g poedersuiker).
- Zet de taart even in de koelkast zodat de botercrème opstijft.
Topping
Dan is het tijd om de taart te bekleden. Dit kan met fondant of marsepein. Heleen heeft gekozen voor marsepein.
Omdat het lente is en Marijke dol is op bloemen, heeft Heleen de taart verder versierd met verschillende bloemen. Heleen heeft hiervoor deze mal gebruikt en deze spuitmondjes voor de roosjes van botercrème.
Daarnaast nog wat eetbare bloemen ter decoratie en voilà!
*Dit artikel bevat een affiliate link*