Recept sushi met quinoa
Quinoa is de laatste jaren meer en meer in opkomst en is nu ook makkelijk te verkrijgen in alle supermarkten. Van origine komt het uit Zuid-Amerika, daar wordt het al eeuwen gebruikt. Quinoa is een smakelijke vervanger voor rijst of pasta en bevat daarnaast veel eiwit.
Sushi is de laatste jaren steeds meer ‘normaal’ geworden. Nu kun je heerlijk sushi laten bezorgen (of afhalen), maar zelf maken is ook een goed idee en als je eenmaal de draai te pakken hebt, is het niet moeilijk om te maken.
Je kan het ook maken voor de feestdagen en inzetten als amuse hapje of als voorgerecht. Het staat in ieder geval wel heel feestelijk. Daarom voor deze keer een recept op donderdag in plaats van op zondag. En zet je het niet in voor de kerst dan is het wellicht een leuk idee voor Oud & Nieuw?
Om dan vervolgens een iets gezondere variant te maken, is de sushirijst te vervangen voor quinoa. Als je daar geen zin in hebt, maar wel een beetje op wil letten, staat op drogespieren.nl een handig lijstje met hoeveel calorieën er in een aantal van de meest gebruikte sushi hapjes zit. Ook dit recept van sushi met quinoa staat er op.
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten
Ingrediënten voor zo’n 15 hapjes:
- 75g witte quinoa;
- 3 nori vellen;
- ½ avocado;
- ½ rode paprika;
- 1 bospeen;
- Wasabi, naar smaak;
- Sojasaus;
- Sushimatje;
- Plastic folie.
En zo maak je het:
- Kook allereerst in een steelpan de quinoa gaar, met 150 ml water en een klein snufje zout, (volgens de verpakking) en laat de quinoa daarna afkoelen;
- Schil de bospeen en snijd deze in de lengte in dunne plakken van 3 mm dik (dit kan ook met een mandoline of kaasschaaf). Snijd de plakken in lange reepjes;
- Snijd ook de paprika in reepjes en het vruchtvlees van de avocado in dunne plakjes;
- Bekleed vervolgens het sushimatje met plasticfolie. Leg een nori-vel er in de lengte op. Schep zo’n 5 cm van de onderkant over de hele breedte 1/3 van de quinoa en druk dit uit tot een reep van 5 cm breed. Smeer er wat wasabi overheen, naar smaak;
- Leg 1/3 van de wortel, paprika en avocado in het midden van de quinoa;
- Trek dan het sushimatje aan de onderkant omhoog en vouw het nori-vel rond de vulling. Rol de sushi stevig op;
- Verpak de nori-rol stevig in het plasticfolie en leg deze, totdat je het gaat eten, in de koelkast. Maak zo ook de 2 andere quinoa sushi rollen;
- Snijd tenslotte de rollen in 5 kleine stukken sushi.
Eet smakelijk en naar smaak kan je natuurlijk de sushi in de sojasaus dopen!
3 comments