Recept daube a la Provence
Nu het herfst is geworden, is het ook weer heerlijk om stoofvlees te eten. Deze Franse variant, daube genaamd, heeft wat extra voorbereiding nodig maar is het wachten waard!
Het is niet moeilijk om te maken, maar vanwege de tijd is het niet het meest handige recept voor doordeweeks. Het recept komt van Libelle Lekker. Doordat het vlees 12 tot 24 uur in de marinade ligt voor het stoven, trekken de smaken nog beter in het vlees.
Doordat het vlees in de wijn gemarineerd wordt, wordt het lekker mals van structuur en geeft het ook een extra donkere kleur na het stoven.
Bereidingstijd: ongeveer 1,5 uur (plus 12-24 uur marineren)
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 1,4 kg runderstoofvlees;
- 1 sinaasappel;
- 1 ui;
- 1 teentje knoflook;
- 1 laurierblad;
- 200 g zwarte olijven zonder pit;
- 70 ml rode wijn;
- 1 wortel;
- 1 takje tijm;
- 1,5 el tomatenpuree;
- 4 el olijfolie;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Begin met het maken van de marinade voor het vlees;
- Pel hiervoor de ui en hak deze fijn, schil de wortel en snijd deze in kleine stukjes;
- Snijd dan het vlees in blokjes en doe deze in een grote kom;
- Voeg daar de ui en wortel aan toe, samen met de tijm, laurier, peper en rasp er de schil van de sinaasappel bij;
- Giet er de rode wijn overheen en meng het goed door elkaar;
- Dek de kom af en laat het in de koelkast gedurende 12 tot 24 uur marineren;
- Haal het vlees dan uit de marinade, en ze de marinade apart;
- Verhit vervolgens de olijfolie in een gietijzeren braadpan en voeg het gemarineerde vlees beetje bij beetje toe en schroei het aan alle kanten dicht;
- Voeg dan de marinade met de groenten toe en breng het geheel aan de kook;
- Roer er de tomatenpuree door, zet het vuur dan zachter en laat het met een deksel op de pan gedurende 1,5 uur stoven;
- Roer wel regelmatig om, zodat het niet aanbakt aan de bodem van de pan;
- Als het vlees goed gestoofd is, voeg je de olijven toe aan de pan en roer het door elkaar;
- Breng het op smaak met zout en peper;
- Schep het stoofvlees in een grote schaal, of in schaaltjes per persoon, garneer nog met wat tijm of peterselie en eventueel nog wat olijvencrumble en serveer het met een rustiek brood of met wat gekookte rijst.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*