Recept stoofperen crumble met kruidnoten
Nu de Sint weer terug naar Spanje is vertrokken, heb je misschien nog wat kruidnoten liggen. Natuurlijk kun je die ook zo opeten, maar je kunt ook dit heerlijke nagerechtje maken. Stoofperen en kruidnoten zijn een goede match. Maar als je geen stoofperen in huis hebt, kun je deze crumble ook maken met appels. Dat is ook een hele goede combinatie.
Ook voor de kerst is dit een mooi nagerecht.
Voor de crumble gebruik je het recept van de appel-pompoencake. De stoofperen kun je heel goed al van te voren klaarmaken en in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.
Ben je benieuwd naar meer recepten met appels en peren? Dan is dit boekje een tip.
Bereidingstijd: 2 uur en 35 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 600 g stoofperen;
- Fles glühwein;
- 95 g tarwebloem;
- 40 g suiker;
- 35 g lichtbruine basterdsuiker;
- 65 g gesmolten boter;
- ½ tl kaneel;
- Handvol kruidnoten naar smaak.
En zo maak je het:
- Begin met het maken van de stoofperen. Schil hiervoor de peren en snijd ze doormidden;
- Verwijder het klokhuis en leg ze in een grote pan;
- Voeg de glühwein toe en eventueel wat suiker. De glühwein is al gezoet en bevat kruiden, dus daarom hoef je zelf niet veel meer toe te voegen aan de peren;
- Zet de pan op een middelhoog vuur en draai het vuur laag zodra het begint te koken;
- Laat de peren met deksel op de pan in zo’n 2 uur stoven;
- Je kunt dit nagerecht in een grote schaal maken, maar ook in eenpersoonsporties;
- Verwarm de oven voor op 200°C;
- Maak het kruimeldeeg. Doe hiervoor de tarwebloem, suiker, basterdsuiker, gesmolten boter en kaneel in een kom en roer het tot een kruimelig deeg;
- Snijd de gestoofde peren in stukjes en doe deze in een ovenschaal of –schaaltjes;
- Hak de kruidnoten grof en roer deze door het kruimeldeeg;
- Strooi het kruimeldeeg met kruidnoten over de stoofperen in de ovenschaal en bak het gedurende 30 minuten in het midden van de oven. Mocht je eenpersoonsschaaltjes gebruiken, dan hoeven de schaaltjes maar 20 minuten in de oven;
- Haal uit de oven en laat heel even afkoelen;
- Serveer de crumble met eventueel een bolletje ijs.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*