Recept kruidenstamppot van knolselderij
Stamppot is een lekker winters gerecht en het is nog net winter! Door gebruik te maken van de seizoensgroente knolselderij kan deze maaltijd in de winter eigenlijk niet ontbreken. Doordat er frisse kruiden en bosui in is verwerkt, krijgt het toch een frisse smaak.
Daarnaast is de puree, door de mix van knolselderij en aardappel, wat lichter dan wanneer je deze enkel van aardappel maakt. Heleen vond dit recept in de Boodschappen.
Bereidingstijd: ongeveer 3 uur (waarvan ongeveer 2,5 uur stoven)
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 600 g knolselderij, geschild;
- 400 g kruimige aardappels, geschild;
- 1 el boter;
- 50 ml creme fraiche;
- 1 bosje peterselie;
- 1 bosje bladselderij;
- 2 bosjes lente-ui;
- 600 g runderlappen;
- 1 tl bloem;
- 2 el olijfolie;
- 2 uien;
- 250 ml runderbouillon;
- 250 ml rode wijn;
- 1 laurierblaadje;
- 2 kruidnagels;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Begin met het maken van het stoofvlees. Bestrooi hiervoor het vlees met zout, peper en de bloem;
- Verhit vervolgens de olie in een braadpan en bak hierin het vlees aan beide zijden bruin;
- Neem het vlees uit de pan en roer de aanbaksels los;
- Snipper dan de uien grof, voeg ze toe aan de braadpan en bak het op laag vuur in 5 minuten bruin;
- Leg het vlees terug in de pan en giet de bouillon en rode wijn erbij;
- Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur laag;
- Vervolgens laat je het nog zo’n 5 minuten zonder deksel op de pan koken en voeg dan de laurier en kruidnagel toe (als je de kruidnagel in het laurierblaadje prikt, kun je ze er straks na het stoven makkelijk uit halen);
- Laat het vlees dan met deksel op de pan op het laagste vuur in minimaal 2,5 uur gaar stoven. Laat dan de jus nog wat inkoken als het nodig is, zonder deksel op de pan;
- Snijd de knolselderij en aardappels in kleine blokjes en kook deze samen in gezouten water gaar in 20 minuten. Giet het af en laat het goed uitlekken;
- Voeg dan de boter en creme fraiche toe en stamp het geheel met een pureestamper tot een grove puree. Breng het op smaak met zout en peper;
- Hak de kruiden en bosuitjes grof en schep deze 5 minuten voor het serveren door de puree. Zo blijven de groenten nog knapperig;
- Serveer tenslotte de stamppot met het stoofvlees en garneer met zilveruitjes en grove mosterd.
Eet smakelijk!
Wil je een keer een koolhydraatarme stamppot proberen, dat kan natuurlijk ook!
*Dit artikel bevat een affiliate link*