Recept voor soesjes van kaas als borrelhapje
Soesjes kunnen zowel zoet als hartig gemaakt worden. Heleen heeft als borrelhapje hartige soesjes van kaas gemaakt, volgens een recept uit het kookboek ‘Het borrelhapjes bakboek’ van Laura Kieft.
Bereidingstijd ongeveer 30 minuten (exclusief vullen).
Voor ongeveer 40 kleine soesjes heb je nodig:
- 100g boter;
- 100g melk;
- 100g water;
- 100g bloem;
- 4 eieren;
- snuf zout;
- 50g geraspte oude kaas.
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Doe de boter, melk, water en zout in een pannetje, laat de boter smelten en breng het mengsel aan de kook.
- Wanneer het kookt, voeg je de bloem toe en roer je met een houten lepel totdat het een gladde deegbal wordt, die van de bodem loskomt.
- Haal vervolgens de pan van het vuur en laat het deeg iets afkoelen. Als het nog te heet is wanneer je de eieren toevoegt, loop je het risico dat de eieren gaan stollen.
- Als het deeg voldoende is afgekoeld, roer je de eieren een voor een door het deeg. Voeg pas het volgende ei toe als het volledig is opgenomen. Het lijkt misschien dat het deeg gaat schiften maar als je flink doorroert, merk je dat het deeg weer een mooie egale massa wordt.
- Roer dan als laatste de geraspte kaas door het mengsel.
- Doe het mengsel vervolgens in een spuitzak en spuit het deeg in toefjes op een, met bakpapier beklede, bakplaat. Zorg er wel voor dat er voldoende tussenruimte zit tussen de soesjes want ze zetten uit in de oven en zo voorkom je dat ze tegen elkaar aan gebakken worden.
- Maak dan je vinger nat en druk de puntjes op de soesjes plat zodat ze niet verbranden in de oven.
- Strooi er eventueel nog een beetje geraspte kaas overheen, dit geeft een mooi effect.
- Bak vervolgens de soesjes zo’n 15-20 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.
- Laat ze dan afkoelen en vul de soesjes. Dit kun je doen door met een spuitzak, met klein spuitmondje, aan de onderkant te vullen of door het kapje van de bovenkant af te snijden en ze als bakjes te vullen.
- Je kunt de soesjes vullen met wat je wenst, bijvoorbeeld met monchou losgeroerd met olijventapenade of een kruidenroomkaas.
Eet smakelijk!
3 comments
Wat grappig dat je soesjes kunt maken van kaas! Dat had ik echt nooit verwacht!
Ja leuk he?! 🙂
Oh dit klinkt heerlijk! Ik ben dol op kaas. Zal even kijken of ik er binnenkort tijd voor heb 🙂