Recept pepernotenbrood
Het is weer sinterklaas tijd, en daar horen natuurlijk pepernoten of kruidnoten bij. De harde kruidnootjes worden ook pepernoten genoemd, maar eigenlijk zijn pepernoten de taaie dobbelsteen-achtige variant en kruidnoten de brosse halve bolletjes. Deze kun je zelf bakken, dat is een gezellige bezigheid om samen met kinderen te doen. Een recept hiervoor is te vinden op de site van Rutger. Omdat het morgen al Sinterklaas is, kan je hiermee vandaag al aan de slag!
Nu heeft Heleen er een brood mee gebakken, dit is een andere manier om (overgebleven) kruidnoten te verwerken. Je kunt dit brood ook bakken met pepernoten, maar Heleen heeft in dit geval kruidnoten gebruikt. Ze heeft als basis een recept gebruikt van Libelle lekker maar heeft hier zelf wat specerijen en kruidnoten aan toegevoegd.
Bereidingstijd: ongeveer 2 uur (waarvan ongeveer een uur rijzen)
Wat heb je nodig voor 1 groot brood (of 2 kleinere broden):
- 600 g bloem;
- 30 g verse gist;
- 350 ml lauwwarm water;
- 10 g zout;
- 1 tl kaneelpoeder;
- ½ tl kardemompoeder;
- 150 g kruidnoten.
En zo maak je het:
- Los allereerst de gist op in het water;
- Doe de bloem in een kom, strooi het zout aan de rand van de kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk hierin het gistmengsel. Voeg ook de kaneel en kardemom toe;
- Meng vervolgens het deeg, met de hand, tot een samenhangend geheel in de kom;
- Bestuif je werkblad met bloem en kneed het deeg, met de hand zo’n 15 minuten stevig door, tot het een mooi elastisch deeg is;
- Wanneer je liever het deeg in een keukenmachine kneed, laat het dan zo’n 10 minuten kneden door de machine;
- Vorm dan het deeg tot een bal, leg deze in een kom en dek het af met een theedoek;
- Laat het deeg op een warme plaats zo’n 15 minuten rijzen;
- Bestuif vervolgens je werkblad opnieuw met bloem, leg het deeg erop en duw het plat. Je kunt hier ook gebruik maken van een deegroller. Maak er een rechthoekige lap van;
- Bestrooi je deeg nu met de kruidnoten en vouw de zijkanten van het deeg naar binnen, zodat je 3 lagen deeg krijgt, met daartussen de kruidnoten;
- Rol dan het deeg op en leg het met de naad naar beneden in een ingevet bakblik;
- Dek het wederom af met een theedoek, en laat het deeg nu zo’n 40 minuten rijzen op een warme plaats, of tot het deeg in volume verdubbeld is;
- Verwarm de oven voor op 220 °C en bak het brood in 25 minuten gaar;
- Haal tenslotte het brood uit de oven en direct uit het bakblik om af te laten koelen op een rooster. Hierdoor blijft de korst krokant.
Wil je nog meer kunnen bakken voor Sinterklaas dan kan dit je zeker helpen!
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*