Chicamoms
  • Home
  • Lifestyle
    • Shoppen
    • Uitjes
    • Reizen
    • Musthaves
    • Familie
    • Kids
    • Fashion
    • Beauty
    • DIY
    • Interieur
    • Social Media
    • Ondernemen
  • Bottle & Bites
    • Ontbijt & Lunch
    • Voor- en Bijgerechten
    • Hoofdgerechten
    • Nagerechten
    • Drankjes
    • Salades
    • Soep
    • Taartjes & Koekjes
    • Feestdagen
    • Wijnen!
    • Borrelhapjes
    • Reviews to eat
    • Workshops
  • PimpjeHart
    • Mind & Body
    • Hoogsensitiviteit
    • MeTime
  • BoekenHoekje
    • Thrillers
    • Romans
    • Literair
    • Fantasy
    • Kids
    • Magazines
  • Over mijzelf & Chicamoms
  • Shop
  • Contact
    • Samenwerking
    • Gastbloggers gezocht!
    • Post me a message
0 Followers
566 Followers
0 Likes
8 Subscribers
  • Home
  • Over mijzelf & Chicamoms
  • Shop
  • Samenwerking
  • Contact
Chicamoms
Chicamoms
  • Home
  • Lifestyle
    • Shoppen
    • Uitjes
    • Reizen
    • Musthaves
    • Kids
    • Fashion
    • Beauty
    • DIY
    • Interieur
    • Social Media
    • Ondernemen
  • Bottle & Bites
    • Ontbijt & Lunch
    • Voor- en Bijgerechten
    • Hoofdgerechten
    • Nagerechten
    • Drankjes
    • Salades
    • Soep
    • Taartjes & Koekjes
    • Feestdagen
    • Wijnen!
    • Borrelhapjes
    • Reviews to eat
    • Workshops
  • PimpjeHart
    • Mind & Body
    • Hoogsensitiviteit
    • MeTime
  • BoekenHoekje
    • Thrillers
    • Romans
    • Literair
    • Fantasy
    • Kids
    • Magazines
  • Contact
    • Samenwerking
    • Gastbloggers gezocht!
    • Post me a message
  • Feestdagen
  • Taartjes & Koekjes

Speciaal voor Sinterklaas; Pepernotenbrood!

  • 4 december 2021
  • Marleen
Sinterklaas
Total
1
Shares
0
0
1

Recept pepernotenbrood

Het is weer sinterklaas tijd, en daar horen natuurlijk pepernoten of kruidnoten bij. De harde kruidnootjes worden ook pepernoten genoemd, maar eigenlijk zijn pepernoten de taaie dobbelsteen-achtige variant en kruidnoten de brosse halve bolletjes. Deze kun je zelf bakken, dat is een gezellige bezigheid om samen met kinderen te doen. Een recept hiervoor is te vinden op de site van Rutger. Omdat het morgen al Sinterklaas is, kan je hiermee vandaag al aan de slag! 

Nu heeft Heleen er een brood mee gebakken, dit is een andere manier om (overgebleven) kruidnoten te verwerken. Je kunt dit brood ook bakken met pepernoten, maar Heleen heeft in dit geval kruidnoten gebruikt. Ze heeft als basis een recept gebruikt van Libelle lekker maar heeft hier zelf wat specerijen en kruidnoten aan toegevoegd.

Bereidingstijd: ongeveer 2 uur (waarvan ongeveer een uur rijzen)

Wat heb je nodig voor 1 groot brood (of 2 kleinere broden):

  • 600 g bloem;
  • 30 g verse gist;
  • 350 ml lauwwarm water;
  • 10 g zout;
  • 1 tl kaneelpoeder;
  • ½ tl kardemompoeder;
  • 150 g kruidnoten.

En zo maak je het:

  1. Los allereerst de gist op in het water;
  2. Doe de bloem in een kom, strooi het zout aan de rand van de kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk hierin het gistmengsel. Voeg ook de kaneel en kardemom toe;
  3. Meng vervolgens het deeg, met de hand, tot een samenhangend geheel in de kom;
  4. Bestuif je werkblad met bloem en kneed het deeg, met de hand zo’n 15 minuten stevig door, tot het een mooi elastisch deeg is;
  5. Wanneer je liever het deeg in een keukenmachine kneed, laat het dan zo’n 10 minuten kneden door de machine;
  6. Vorm dan het deeg tot een bal, leg deze in een kom en dek het af met een theedoek;
  7. Laat het deeg op een warme plaats zo’n 15 minuten rijzen;
  8. Bestuif vervolgens je werkblad opnieuw met bloem, leg het deeg erop en duw het plat. Je kunt hier ook gebruik maken van een deegroller. Maak er een rechthoekige lap van;
  9. Bestrooi je deeg nu met de kruidnoten en vouw de zijkanten van het deeg naar binnen, zodat je 3 lagen deeg krijgt, met daartussen de kruidnoten;
  10. Rol dan het deeg op en leg het met de naad naar beneden in een ingevet bakblik;
  11. Dek het wederom af met een theedoek, en laat het deeg nu zo’n 40 minuten rijzen op een warme plaats, of tot het deeg in volume verdubbeld is;
  12. Verwarm de oven voor op 220 °C en bak het brood in 25 minuten gaar;
  13. Haal tenslotte het brood uit de oven en direct uit het bakblik om af te laten koelen op een rooster. Hierdoor blijft de korst krokant.

Wil je nog meer kunnen bakken voor Sinterklaas dan kan dit je zeker helpen!

Eet smakelijk!

*Dit artikel bevat een affiliate link*

chicamoms handtekening
Total
1
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 1
Marleen

Hoi, ik ben Marleen, 43 jaar oud en woon in Brabant. Ik klets en schrijf graag over food & lifestyle en je kan gerust zeggen dat bloggen mijn passie is. Door deze passie heb ik al veel kennis mogen opdoen, inspirerende workshops mogen volgen en leuke gezellige mensen mogen ontmoeten. Mijn droom is om mijn passie te blijven volgen en mezelf hierin nog meer te mogen verdiepen & ontwikkelen zodat ik fulltime als blogger kan en mag werken. Mezelf in een paar steekwoorden: communicatief, enthousiast, creatief, ondernemend, extravert & gezellig! Dat laatste vind ik het beste woord wat ooit bedacht is :)

Tags
  • 5 december
  • decembermaand
  • kruidnoten
  • pepernoten
  • Pepernotenbrood
  • Sinterklaas
  • zelf pepernoten bakken
  • zelf pepernotenbrood bakken
Previous Article
PDS
  • Mind & Body

Wat als voedsel jou soms gaat prikkelen?

  • 28 november 2021
  • Marleen
LEES VERDER
Next Article
Sinterklaasgedicht
  • Feestdagen

Dit Sinterklaasgedicht is voor jou!

  • 5 december 2021
  • Marleen
LEES VERDER
Misschien vind je dit ook leuk
citroen
LEES VERDER
  • Taartjes & Koekjes

Een tintje citroen met deze lemon bars!

  • 5 juni 2022
  • Marleen
aardbei
LEES VERDER
  • Taartjes & Koekjes

Zoete koek met aardbei!

  • 15 mei 2022
  • Marleen
mama's
LEES VERDER
  • Feestdagen
  • Ontbijt & Lunch

Voor alle lieve mama’s!

  • 5 mei 2022
  • Marleen
Paasbrunch
LEES VERDER
  • DIY
  • Feestdagen

Een bijzonder brood voor bij de Paasbrunch

  • 10 april 2022
  • Marleen
Paasstukje
LEES VERDER
  • DIY
  • Feestdagen

Zelf een gezellig Paasstukje maken

  • 3 april 2022
  • Marleen
Paasinspiratie
LEES VERDER
  • Feestdagen

Paasinspiratie met deze aardappelnestjes!

  • 27 maart 2022
  • Marleen
Love
LEES VERDER
  • Feestdagen
  • Taartjes & Koekjes

Zwijmelen met deze Indiase love cake!

  • 13 februari 2022
  • Marleen
Liefde
LEES VERDER
  • Feestdagen
  • Taartjes & Koekjes

Liefde Madeleines voor jou & je lief!

  • 10 februari 2022
  • Marleen

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

about
Over Chicamoms
Hoi & welkom op Chicamoms!
Mijn naam is Marleen en ik klets & schrijf graag, vooral over food & lifestyle.

Enjoy & geniet van je dag!
Liefs, Marleen
Meer info over mij
ABONNEER JE OP CHICAMOMS!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 19 andere abonnees

Follow my blog with Bloglovin

POPULAIRE BLOGS
  • Remescar; extra goed smeren vanaf je 40ste! 2.2k weergaven
  • Italiaanse gehaktballetjes als borrelhapje 1.4k weergaven
  • Geroosterde flespompoen Ottolenghi style 1.4k weergaven
  • Say no to food waste; Broodpudding van krentenbollen 1.2k weergaven
  • Cocktail-tijd met witte port! 1.1k weergaven
Chicamoms’ Keukenprinses

chicamoms keukenprinses heleen

Heleen

Chicamoms
© Chicamoms 2020 - 2022 | Made with ♡ by Mediamora | Privacyverklaring

Input your search keywords and press Enter.