Recept simpele salade van courgette
Deze courgettesalade komt uit het kookboek Simpel van Yotam Ottolenghi en is dan ook simpel om te maken. En als bijgerecht bij het avondeten is het weer eens een andere manier om courgette te serveren. Doordat de courgette rauw gegeten wordt, blijven de vitamines beter bewaard. Daarnaast bevat een courgette ook flink wat vezels dus dat is ook mooi meegenomen!
De salade kan ook tot 6 uur van tevoren klaargemaakt worden. Alleen kan je dan het beste pas het zout, peper en citroensap op het laatste moment toevoegen voor het serveren, omdat anders de courgette wat waterig wordt. Ook de knoflookolie kun je al eerder klaarmaken, deze is nog 3 dagen bij kamertemperatuur te bewaren.
Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten
Voor 4 personen heb je nodig:
- 3 el olijfolie;
- 10 g takjes tijm;
- 1 citroen;
- 1 teen knoflook;
- 4 courgettes;
- 60 halve walnoten;
- 15 g basilicum;
- Peper en zout.
En zo maak je het:
- Schaaf allereerst 6 reepjes van de citroenschil, zonder het witte gedeelte en pers de citroen uit;
- Verwarm de olie samen met de reepjes citroenschil, tijm en teen knoflook in een pannetje. De knoflook hoeft niet gepeld te worden, maar voor de smaak is het wel nodig om de knoflook met de platte kant van een mes licht te kneuzen;
- Zet het op laag vuur en laat het geheel zo’n 8 minuten intrekken, totdat de olie geurig is en de knoflook, citroen en tijm beginnen te kleuren;
- Haal vervolgens het pannetje van het vuur en laat het mengsel afkoelen;
- Giet de olie door een zeef in de schaal waarin je de salade gaat serveren;
- Ris dan de tijmblaadjes van de takjes en voeg deze toe aan de olie. De citroenschil en de knoflook heb je niet meer nodig;
- Snijd dunne repen met een mandoline van de courgette of gebruik een dunschiller als je geen mandoline hebt;
- Voeg vervolgens 2 el citroensap toe aan de olie en breng het op smaak met zout en peper;
- Hak de walnoten grof en voeg ze samen met de courgette toe aan de dressing in de saladeschaal;
- Masseer de olie goed in de courgettelinten, het is niet erg als sommige van de linten breken;
- Voeg als laatste de basilicumblaadjes in reepjes toe aan de salade.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*