Recept scones van zoete aardappel
Bij het horen van scones denk je al snel aan de zoete kleine broodjes die bij de high tea (of afternoon tea genoemd in Engeland) geserveerd worden met wat geklopte slagroom en jam. Ze komen oorspronkelijk uit Schotland, maar zijn inmiddels over de hele wereld bekend.
Maar scones zijn niet enkel zoete broodjes, je kunt er ook een hartige variant van maken zoals Heleen heeft gedaan met deze scones van zoete aardappel. Het recept is afkomstig uit de Boodschappen en kan je gebruiken als hapje bij een brunch of bijvoorbeeld als voorgerecht bij een feestelijk diner. Scones zijn niet moeilijk om te maken en zijn snel klaar. Versgebakken zijn ze het lekkerst, maar even opnieuw opgewarmd in de oven zijn ze ook heerlijk!
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten
Wat heb je ervoor nodig (voor zo’n 8 stuks, afhankelijk van de grootte)
- 150 g zoete aardappel;
- 150 g zelfrijzend bakmeel;
- 2 tl bakpoeder;
- Snuf nootmuskaat;
- 1 tl gedroogde rozemarijn;
- 150 ml melk;
- 50 g gezouten boter;
- 100 g cheddarkaas;
- 4 takjes verse tijm;
- 100 ml slagroom;
- 1 el boter;
- 2 sjalotjes;
- 2 teentjes knoflook;
- 400 g gemengde paddenstoelen naar keuze;
- 100 ml plantaardige olie;
- Verse peterselie, oregano of salie;
- Zout en peper.
En zo maak je ze:
- Schil allereerst de zoete aardappel en snijd het in blokjes. Kook de zoete aardappel in zo’n 10 minuten gaar in water met wat zout. Giet de aardappelblokjes af, pureer ze en laat het geheel afkoelen;
- Zeef intussen het bakmeel met het bakpoeder en voeg versgemalen peper, nootmuskaat en de gedroogde rozemarijn toe;
- Smelt de boter en klop deze in een kom met de melk door elkaar en voeg de aardappelpuree toe;
- Voeg vervolgens het gekruide bakmeel toe en kneed het tot een soepel deeg. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg wat te nat is;
- Verwarm de oven voor op 220 °C;
- Rol dan het deeg uit tot een lap van 1,5 cm dik en steek er 8 cirkels uit. De rest van het deeg kun je weer opnieuw licht kneden en opnieuw uitrollen totdat het op is;
- Snijd de cheddarkaas in 8 blokjes;
- Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat en druk in elke scone een blokje kaas;
- Verdeel er vervolgens nog wat verse tijm over en bak de scones in zo’n 15 minuten gaar en goudbruin.
En voor de garnering:
- Snijd allereerst de sjalotten in ringen of partjes en snijd de paddenstoelen in stukken;
- Verhit de boter in een koekenpan en fruit de sjalotten in een paar minuten op een laag vuur;
- Voeg vervolgens de geperste knoflook en gesneden paddenstoelen toe en bak het geheel een paar minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met zout en versgemalen peper;
- Frituur als laatste de peterselie, oregano of salieblaadjes kort in de olie en laat ze uitlekken op wat keukenpapier;
- Klop dan de slagroom lobbig met wat zout;
- Leg op elk bord 1 of 2 scones (afhankelijk van de grootte) en leg de gebakken paddenstoelen en sjalotten er om heen;
- Lepel tenslotte een beetje slagroom er overheen en garneer met de gefrituurde kruiden.
Eet smakelijk!
Ben je fan van zoete aardappel? Dan kan je er nog zo veel meer van maken!
*Dit artikel bevat een affiliate link*