Recept sandwich met haring, biet & avocado
Weer eens een lunchrecept, wat ook weer snel klaar is en net wat anders is dan de standaard boterham met kaas of vleeswaren. Deze keer met roggebrood en haring.
Nu zijn er ook verschillende soorten roggebrood, te weten noordelijk (Fries en Gronings), Gelders en zuidelijk (Brabants en Limburgs) roggebrood. Voor dit recept heeft Heleen het Brabantse roggebrood gebruikt.
En is haring nou eigenlijk wel zo gezond? Haring valt onder de vette vissen, en het is goed om deze 1 keer in de week te eten. De vetzuren in vis beschermen tegen hart- en vaatziekten en hebben een gunstig effect op de bloeddruk. Daarnaast bevat vis ook de nodige mineralen en vitaminen.
Bereidingstijd: ongeveer 15-20 minuten
Wat heb je nodig voor een lunchgerecht voor 2 personen:
- 1 avocado;
- 100 ml (magere) yoghurt;
- 1 teentje knoflook;
- een el gehakte verse peterselie of bieslook;
- 1 gekookte rode biet;
- 2 el citroensap;
- 2 zoute haringen;
- 1 bakje tuinkers;
- 6 sneetjes Brabants roggebrood;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Snijd allereerst de avocado open en haal het vruchtvlees eruit. Prak deze fijn met een vork en meng dit samen met de yoghurt, knoflook, peterselie (of bieslook) tot een gladde crème en breng het geheel op smaak met wat zout en peper;
- Schil de gekookte biet, snijd deze in dunne plakjes en besprenkel het met citroensap. Als je niet van rode biet houdt, kun je deze ook vervangen door augurk bijvoorbeeld, dat is ook heel lekker in deze combinatie;
- Snijd vervolgens de haring in brede repen, ter grootte van het roggebrood;
- Verdeel de plakjes rode biet en haring op 2 sneetjes roggebrood, leg hier 2 sneetjes roggebrood bovenop en verdeel hierover de avocadocrème en tuinkers en dek ze weer af met de laatste 2 sneetjes van het brood;
- Snijd dan de roggebroodjes diagonaal door.
Geniet ervan.
En met spelt kan natuurlijk ook!
*Dit artikel bevat een affiliate link*