Recept salsa van mais met tortillachips & avocado-dip
Voor een lekkere snack zijn tortillachips met een frisse dip heerlijk. Nu kun je de chips gewoon in de winkel kopen, maar een makkelijke en gezondere variant zijn deze chips die Heleen op culy.nl vond. Voor een frisse dip, heeft Heleen deze gegrilde maïs salsa gemaakt samen met de feta-avocado-dip.
Bereidingstijd: ongeveer 20-25 minuten
Voor een flinke schaal vol heb je nodig:
- 8 tortilla’s;
- 1 el olijfolie;
- (grof) zeezout;
- Eventueel paprikapoeder;
- 300g mais uit blik;
- 1 rijpe vleestomaat;
- Bosje verse koriander;
- ½ rode ui;
- 2 jalapeñopepers;
- 2 limoenen;
- 150g feta;
- 2 eetrijpe avocado’s.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 180°C;
- Snijd de tortilla’s met een scherp mes in driehoekjes en doe ze in een kom;
- Voeg vervolgens olijfolie en zout (en eventueel paprikapoeder) toe en meng het zodat het goed gemengd is;
- Verdeel de tortilla driehoekjes, op een met bakpapier beklede bakplaat, en zorg dat ze niet teveel op elkaar liggen. Bewaar eventueel de overige tortilla driehoekjes totdat de eerste batch uit de oven is;
- Bak dan de chips in 8-10 minuten in de oven goudbruin en knapperig;
- Maak ondertussen de maïs salsa: gril de maïskorrels in een droge koekenpan op hoog vuur en gooi er ook 1 jalapeñopeper bij. Wanneer de maïskorrels zwarte plekjes beginnen te vertonen zijn ze goed en kun je alles uit de pan halen en in een kom doen;
- Snipper de rode ui en doe deze bij de maiskorrels samen met een flinke snuf grof zeezout;
- Haal de zaadlijsten uit de jalapeñopeper, snijd de peper fijn en doe deze bij de mais in de kom;
- Snijd vervolgens de vleestomaat in vieren, haal het binnenste vruchtvlees eruit en snijd de rest in kleine blokjes en voeg deze toe aan de mais. Door het binnenste vruchtvlees niet in de dip te doen, wordt het niet te nat;
- Hak, de steeltjes van de koriander samen met de blaadjes fijn, en doe hier de helft van in de salsa;
- Maak dan de salsa naar smaak af met wat limoensap en voeg eventueel nog wat extra zout toe;
- Voor de feta-avocado-dip: snijd hiervoor de feta in stukjes. Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Voeg het vruchtvlees samen met de fetastukjes in een hoge mengkom. Rasp vervolgend de schil van een limoen en pers de vrucht uit. Voeg de rasp en een deel van het sap toe aan de mengkom. Snijd de jalapeñopeper in stukjes en voeg deze ook toe aan de mengkom. Voeg dan de rest van de koriander toe en mix met een staafmixer tot een smeuïge dip. Voeg eventueel nog wat extra limoensap toe naar smaak;
- Serveer tenslotte de tortillachips in een grote schaal, samen met de maïs salsa en feta-avocado-dip, bijvoorbeeld met deze toffe schalenset! Het oog wil namelijk ook wat!
Enjoy!
*Dit artikel bevat een affiliate link*