Recept venkelsalade met gegrilde nectarines & halloumi
Een frisse salade in de zomer (laten we hopen dat er nog meer zonnige dagen zullen komen) is deze venkelsalade met gegrilde nectarines en halloumi. Lekker als bijgerecht bij de barbecue of zomaar bij de doordeweekse maaltijd, want deze salade staat zo op tafel. Deze salade kan trouwens ook prima als lunch voor 2 personen gebruikt worden.
Wist je trouwens dat venkel heel gezond is? Naast vitaminen en mineralen heeft venkel nog andere eigenschappen die mooi meegenomen zijn, zoals het bevorderen van de spijsvertering en het helpt tegen verkoudheid en zelfs tegen menstruatiepijn.
Wist je dat er geen wezenlijk verschil bestaat tussen perziken en nectarines, behalve de schil? Nectarines zijn namelijk mutanten van perziken. Mocht je geen nectarines in huis hebben, kun je ze in deze salade ook goed vervangen door perziken. De schil van de perzik is ook eetbaar, maar de meeste mensen schillen de perzik toch liever voor gebruik. De gladde schil van de nectarine kan gewoon blijven zitten. Dit geeft ook gelijk wat extra kleur aan de salade.
Bereidingstijd: ongeveer 15-20 minuten
Wat heb je nodig voor een bijgerecht voor 4 personen:
- 1 venkelknol;
- 3 nectarines;
- 50 g rucola;
- Verse oregano;
- 1 pakje halloumi;
- 3 el olijfolie;
- Sap van 1 citroen;
- 1 tl honing;
- (citroen)tijm;
- Zonnebloempitten (eventueel);
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Was allereerst de venkel en schaaf met een mandoline in fijne reepjes;
- Snijd de nectarines in partjes en de halloumi in plakjes;
- Maak dan de dressing van de olijfolie, citroensap en honing. Ris de blaadjes van de takjes tijm en meng deze door de dressing en breng het op smaak met zout en peper;
- Meng de rucola met de geschaafde venkel en de dressing en doe deze in een mooie schaal;
- Grill vervolgens de nectarines in een grillpan of koekenpan en bak de plakjes halloumi in een koekenpan aan beide kanten goudbruin;
- Garneer de salade met de gegrilde nectarine en plakjes halloumi;
- Strooi er tenslotte als garnering nog wat verse oregano over, eventueel ook nog wat zonnebloempitten.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*