Recept runderlapjes met Madeira
Gestoofd vlees is echt iets voor de herfst en winter en laat het herfstweer al echt zijn begonnen met al die regen! Daarom voor vandaag een echt herfstrecept. Heleen heeft deze keer runderlapjes gestoofd volgens het recept van de Allerhande. In de Allerhande staan vaak gerechten die niet moeilijk te maken zijn maar wel goed van smaak zijn.
Madeira is een versterkte wijn van het Portugese eiland Madeira en geeft het gerecht een bijzondere smaak. Mocht je geen Madeira in huis hebben, kun je deze ook vervangen voor sherry of port of gewoon helemaal weglaten.
Voor 4 personen heb je nodig:
- 500g runderlappen;
- 2 uien;
- 1 rode paprika;
- 3 el boter of margarine;
- zout en versgemalen peper;
- 1 blik gepelde tomaten (400 ml);
- 4 takjes peterselie;
- 2 teentjes knoflook;
- 4 el Madeira.
En zo maak je het:
- Verdeel het vlees in 4 porties, pel de uien en snijdt ze in halve ringen. Was dan de paprika en snijdt deze in reepjes. Verhit vervolgens boter in de pan, bestrooi het vlees met zout & peper en bak het aan beide kanten bruin.
- Haal het vlees uit de pan en bak, in het achtergebleven bakvet, de uien en paprika in 3 minuten al omscheppend bruin.
- Schenk dan de gepelde tomaten met het sap en ½ dl water in de pan en breng dit aan de kook.
- Wanneer het kookt, knip dan de peterselie erboven fijn, pers de knoflook uit en roer het door elkaar.
- Doe vervolgens de stukken vlees terug in de pan en laat deze in ongeveer 1 ½ uur gaar stoven met de deksel op de pan.
- Als laatste roer je de Madeira erdoorheen en laat je dit onafgedekt nog zo’n 5 minuten meekoken.
- Breng vervolgens op smaak met zout & peper en serveer dit bijvoorbeeld met gekookte aardappels.
Eet smakelijk!