Recept risotto met een paddenstoel erbij
Een grote paddenstoel is eigenlijk de mega variant van de kastanjechampignon die we ook wel een Portobello noemen. Ideaal om mee te koken want je kan er alle kanten mee op met deze mega paddenstoel. Deze keer vond Heleen een recept bij de Allerhande, waar de paddenstoel wordt gevuld met risotto. Dit is een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht maar als je het als voorgerecht wilt serveren, kan dat natuurlijk ook. Gebruik dan kastanjechampignons, deze zijn kleiner dan portobello‘s, maar zijn vergelijkbaar van smaak en structuur.
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten
Voor 4 personen heb je nodig:
- 400 ml bospaddenstoelenbouillon;
- 3 el olie;
- 1 kleine ui;
- 150 g risottorijst;
- 50 ml sherry;
- 4 portobello’s;
- 1 tl tijmblaadjes;
- 25 g boter;
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de bouillon totdat het tegen het kookpunt aan zit;
- Snipper de ui en fruit deze in 2 el olie glazig in een pan met dikke bodem;
- Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak de rijst 1 minuut al omscheppend mee;
- Blus af met de sherry, zet het vuur laag en roer totdat alle sherry is opgenomen;
- Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe. Voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige hoeveelheid helemaal is opgenomen. In totaal duurt het zo’n 20-25 minuten voordat de risotto gaar is;
- Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C;
- Veeg de portobello’s schoon met keukenpapier en leg ze in een licht ingevette ovenschaal met de bolle kant naar beneden;
- Strooi de tijmblaadjes in de portobello’s en bestrooi met zout en peper. Bak ze in 12-15 minuten in de oven;
- Haal vervolgens de risotto van het vuur en roer de boter en geraspte kaas erdoorheen. Breng de risotto op smaak met zout en peper;
- Schep de risotto in de portobello’s, bestrooi met nog wat extra kaas en zet het nog 5 minuten terug in de oven om de kaas wat te laten smelten;
- Serveer tenslotte met een frisse salade.
Geniet ervan! Eet jij vaker vegetarisch?