Recept risotto met groenten en crispy rookvlees
Om het nieuwe jaar een beetje goed te beginnen is deze risotto met groenten een lekker gerecht. Het recept van Ekomenu gebruikt pancetta, maar als je het ietsje gezonder wil maken, kun je ook plakjes rookvlees gebruiken.
Zo na de feestdagen is het belangrijk om je lichaam weer even een gezonde boost te geven.
De bleekselderij en de wortel in de risotto hebben een positieve werking op de maag en darmen en bevatten bovendien betacaroteen, wat omgezet wordt in je lichaam in vitamine A wat dan weer helpt voor een goede weerstand. Ook courgette bevat veel vezels, vitamines en mineralen welke belangrijk zijn voor je immuunsysteem.
Bereidingstijd: 30 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 2 uien;
- 500 g wortel;
- 6 stengels bleekselderij;
- 2 courgettes;
- 200 g risottorijst;
- 100 g Parmezaanse kaas;
- 2 teentjes knoflook;
- 100 g rookvlees;
- 1200 ml rundvleesbouillon;
- 4 el olijfolie;
- 2 tl Italiaanse kruiden;
- Versgemalen peper;
En zo maak je het:
- Begin met het voorbereiden van de groenten: schil de wortels, was de courgette en bleekselderij en pel de uien;
- Snipper dan de uien fijn, snijd de bleekselderijstengels in de lengte doormidden en vervolgens in kleine stukjes;
- Snijd ook de wortel en courgette in kleine blokjes;
- Verwarm de olie in een grote pan met dikke bodem en bak de groenten gedurende 3-4 minuten op middelhoog vuur;
- Voeg vervolgens de risottorijst toe en pers de teentjes knoflook boven de pan uit en bak deze al roerend 2 minuten mee;
- Schenk een beetje van de bouillon in de pan, totdat de rijst net onder water staat;
- Blijf regelmatig roeren en laat de rijst de bouillon opnemen;
- Als de bouillon bijna in zijn geheel is opgenomen door de rijst, voeg je wat meer bouillon toe aan de pan en herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen door de rijst en groenten en de risotto met groenten beetgaar is. Dit duurt ongeveer 25 minuten, blijf regelmatig roeren om aankoeken aan de bodem te voorkomen;
- Voeg eventueel nog wat extra water toe als de risotto te droog is;
- Roer dan vlak voor het serveren de Parmezaanse kaas door de risotto;
- Haal vervolgens de risotto van het vuur en laat het nog eventjes staan met deksel op de pan, zodat alle smaken goed vermengd worden;
- Verwarm ondertussen een koekenpan en bak de plakjes rookvlees zonder olie of boter krokant aan beide zijden;
- Verdeel dan de risotto over 4 borden en strooi de crispy rookvleesplakjes over de risotto met groenten, maal er nog wat peper overheen, garneer eventueel met wat groen van de bleekselderij en serveer direct.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*