Recepten voor vijf heerlijke frisse zomerse salades
SALADE MET ZALMFILET, SPINAZIE EN AVOCADO-DRESSING
Dit recept kan je hier terug vinden.
Dit heb je nodig voor 2 personen:Â
- 2 zalmfilets op kamertemperatuur;
- 100-150gr babyspinazie blaadjes;
- 75gr walnoten of andere noten;
- 2 handsinaasappels; geschild en in parten gesneden;
- olijfolie of kokosolie om de zalm te bakken.
En voor de dressing:
- 1 rijpe avocado; geschild en ontpit;
- 2-3 el olijfolie;
- sap van 1/2 citroen of limoen;
- sap van 1/2 sinaasappel;
- 1 tl honing;
- optioneel: 1 knoflookteen; uitgeperst;
- optioneel: 2 el volle yoghurt.
En zo maak je het:
- Verhit wat olie in de koekenpan en bak de zalm aan een zijde, een paar minuten op middelhoog vuur. Deze kant bak je totdat deze een korstje krijgt;
- Verlaag vervolgens het vuur en laat de andere zachtjes doorgaren; nog 2-3 minuten. Let op: de binnenkant van de zalm moet nog een beetje rose blijven;
- Verdeel dan de babyspinazie over twee borden en voeg de sinaasappelparten op een manier die jij mooi vindt;
- Maak de dressing door alle ingrediënten in een goede blender of staafmixer te doen, totdat jij een glad mengsel krijgt. Proef de dressing en verbeter als nodig de smaak met nog peper of zout;
- Leg vervolgens de zalmfilets op de salade als één stuk of in stukjes, schenk de dressing er boven op en voeg de noten/zaadjes nog toe;
- Tip: vervang de sinaasappel ook eens door stukjes mango.
TONIJNSALADE MET WASABI-DRESSING
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 4 tonijnsteaks à 100 g;
- 100 g haricots verts;
- 200 g gemengde sla;
- 2 el kappertjes;
- 4 el zalmeitjes en voor de marinade:
- 2 el geraspte gember;
- 4 el sojasaus;
- 2 el rijstwijn;
- 2 el mirin;
- 1 tl sesamolie en voor de dressing:
- 2 tl wasabi-pasta (tube, bij toko);
- 5 el arachideolie;
- 1 el limoensap;
- zout & peper.
En zo maak je het:
- Meng alle ingrediënten voor de marinade en marineer de tonijn ongeveer 30 min;
- Blancheer de haricots verts kort in licht gezouten water en spoel koud af;
- Meng vervolgens de ingrediënten voor de dressing;
- Dep dan de tonijn een beetje droog, bestrijk licht met olie en gril dit ongeveer 2 min per kant in een hete grillpan;
- Verdeel de sla en haricots verts over 4 borden, leg op elk bord een tonijnsteak en besprenkel deze met de dressing;
- Garneer tenslotte met kappertjes en zalmeitjes.
QUINOASALADE MET GRAPEFRUIT
Dit heb je nodig voor 2 personen:
- 130 gram quinoa;
- 1 grote grapefruit;
- 1 krop sla;
- 1 avocado;
- kleine hand pecannoten;
- 1 eetlepel witte wijn azijn.
En zo maak je het:
- Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking;
- Schil vervolgens de grapefruit net als een sinaasappel; Let op: doe dit boven een diep bord. Er komt namelijk veel sap vrij en daarmee ga je straks een dressing maken;
- Snijd de dikke schil weg en zoveel mogelijk van de witte vliesjes. Zet het dan even weg;
- Was de bladeren van de krop sla, laat goed uitlekken en scheur ze tot iets kleinere stukken;
- Snijd vervolgens de avocado in stukjes;
- Verdeel de sla over 2 borden en strooi de avocado hierover;
- Schep dan de stukjes grapefruit uit het sap, meng met de gekookte quinoa en verdeel vervolgens over de sla;
- Doe 2 eetlepels olie en de eetlepel witte wijn azijn bij het overgebleven sap van de grapefruit, roer goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout;
- Schenk tenslotte de dressing over de twee borden en maak de salade af met in grove stukjes gehakte pecannoten.
Salade met vijgen, prosciutto en burrata
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 2 eetlepels vijgenjam of compote;
- 8 plakken prosciutto;
- rucola;
- balsamico azijn;
- olijfolie;
- Burrata kaas;
- verse vijgen (in vieren gesneden).
En zo maak je het:
- Meng de vijgenjam met 1 eetlepel water in een klein pannetje, verwarm dit zachtjes en roer regelmatig totdat het opgewarmd is;
- Leg vervolgens 2 plakken Prosciutto op elk bord;
- Meng in een kom de rucola met balsamico azijn en olijfolie naar smaak;
- Verdeel dan de rucola over de borden bovenop de Prosciutto;
- Snijd voorzichtig de burrata en verdeel het over de borden;
- Verdeel tenslotte de verse vijgen over de borden en druppel de warme jam erover.
Gegrilde romaine-asperge salade
Dit heb je nodig voor 4 personen:Â
- 6 eetlepels olijfolie;
- 1 eetlepel citroensap;
- ½ teen knoflook;
- 2 kropjes baby romaine sla;
- 700g verse groene asperges;
- 2 eetlepels witte wijnazijn;
- 4 middelgrote eieren;
- 50g Parmigiano Reggiano.
En zo maak je het:Â
- Meng 4 el olie met het citroensap, pers de knoflook erboven en breng de dressing op smaak met peper en eventueel zout;
- Verhit de grillpan;
- Snijd vervolgens de sla in de lengte in kwarten en bestrijk de snijkanten met 1 el olie;
- Gril de kropjes op de snijkanten 2 min. per kant;
- Verwijder dan 2 cm van de onderkant van de asperges en bestrijk de asperges met de rest van de olie;
- Gril de asperges 6 min. en keer regelmatig;
- Breng ondertussen in een kleine pan een laag van 6 cm water aan de kook;
- Voeg de azijn toe. Maak met een lepel een draaikolk, breek 1 ei en laat voorzichtig in de kolk glijden. Laat in 3 min. gaar worden (pocheren). Schep deze met een schuimspaan uit de pan en laat deze uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit met de rest van de eieren;
- Verdeel de sla en asperges over een schaal en besprenkel met de dressing;
- Leg tenslotte de gepocheerde eieren erop en rasp de kaas erboven.
Welke salade is bij jou favoriet?
11 comments
Wat een heerlijke salade tips! Ik ga de eerste ook eens proberen 🙂
Klinkt lekker allemaal. Zelf eet ik geen kaas of vis, dus alle salades zonder die ingredienten
Salades vind ik altijd lekker fris en luchtig voor in de zomer
Now my month is watering!
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
Ik ben zelf niet zo van de salades eigenlijk. Ik zou er wel meer fan van willen zijn, zeker met het warme weer.
Hmm lekker! Het is ook echt weer voor salade vind ik. Lekker koel en zo.
Mmm, ben dol op salades! Vooral die met grapefruit lijkt me wel wat!:)
Oh wat zaaalig allemaal. Ik hou echt van salades. Zeker met dit weer, perfect!! Ga wat receptjes onthouden en snel zelf maken!
Wat een heerlijke recepten allemaal, met dit warme weer is een salade ideaal, warm eten krijg ik bijna niet weg.
Lijken me heerlijke salades. Ik ga er eens één uittesten!
Oeh heerlijk!! Ik ben met dit weer dol op salades dus ik ga toch even je recepten opslaan!