Recept zalm met basilicum aardappeltjes
Zalm uit de oven vind ik altijd erg lekker. Nu kwam Heleen met dit gerechtje, gebaseerd op een recept van Jamie Oliver. Als Jamie Oliver een gerecht als deze maakt, serveert hij het in een grote schaal waar alles een beetje rommelig ligt. Heleen kiest zelf voor meer structuur. Dit doet uiteraard niks af aan de smaak en ik fungeer graag als proefpersoon!
Benodigdheden (4 personen)
- 4 zalmfilets;
- mespunt gemalen venkelzaad;
- mespunt paprikapoeder;
- 2 takjes platte peterselie;
- 2 takjes dille;
- 1 citroen;
- 500g zoete aardappelen;
- 1 teentje knoflook;
- 1 bakje basilicum;
- 6el mayonaise;
- 1 zakje veldsla;
- olijfolie extra vergine;
- versgemalen zwarte peper;
- zeezout.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C en schil ondertussen de aardappels.
- Snijd de aardappels vervolgens in stukjes, doe ze in een ovenschaal en besprenkel ze met wat olijfolie, zout en wat (gerookt) paprikapoeder en rooster de aardappels in de oven voor, zo’n 30 minuten, tot ze gaar en knapperig zijn. Je kunt dit ook prima met ‘gewone’ aardappels doen maar Heleen vindt zelf zoete aardappels lekkerder.
- Neem vervolgens een platte ovenschaal en leg hier de zalmfilets in. Besprenkel ze met olijfolie en strooi er peper, zout, venkelzaad en paprikapoeder over.
- Hak dan de peterselie en dille fijn. Smeer de zalm helemaal in met deze kruiden zodat ze volledig bedekt zijn en snijdt de citroen door midden en leg de 2 helften in de ovenschaal erbij. Laat dit een kwartiertje staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
- Daarna zet je de zalm, na het marineren, voor 15 minuten in de oven. De zalm is dan nog mooi rosé en niet helemaal doorgegaard (want dat is zonde).
- Wanneer de zalm en de aardappels in de oven staan, maak je de basilicum mayonaise. Haal hiervoor de blaadjes van de basilicum af en hak deze grof samen met de knoflook. Doe dit samen met een snuf zout en 2 eetlepels mayonaise in de keukenmachine. Even kort pulseren totdat het wat fijner gehakt is. Er mogen nog wel wat grove stukken basilicum in zitten. Als je een vijzel hebt, kun je dit ook hiermee doen, maar een keukenmachine of blender werkt een stukje sneller. Roer hierna de overige mayonaise erdoor en zet apart.
- Voor het serveren leg je wat veldsla en aardappels op een bord, leg hier een stukje zalm op en knijp een beetje sap van de oven-citroenen erover en serveer met de basilicum mayonaise.
Geniet ervan!
9 comments
Oh, dat klinkt heel erg lekker en die gaat zeker op het lijstje! Misschien voor vanavond al.
Ben benieuwd naar het resultaat, smakelijk!
Oeh ik ben niet zo van de vis, maar dit ziet er wel heerlijk uit!
Dat ziet er goed uit! Lijkt me lekker eens zelf te proberen 🙂
Ik lust zelf geen vis, maar mn vader houdt wel van zalm. Ik zal dit laten zien aan ‘m.
Wauw, deze ga ik 100% uitproberen!
Ziet er goed uit! Als ik niet vegetarisch was geweest…. 😉
Basilicum mayonaise! Dit klinkt eigenlijk lekker fris, wil ik wel is proberen bij de zalm volgende keer!
Klinkt wel erg lekker, deze ga ik zeker een keer maken!